HAMMOND: Vlasti BiH ubrzavaju put prema EU

Autor:

FaH

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond pozdravio je odluku vlasti na više razina u BiH koje su se obvezale provesti ambiciozni paket socio-ekonomskih reformi kao dio inicijative Europske unije (EU) kojom se ubrzava put ka članstvu u Uniji, priopćeno je u srijedu iz britanskog veleposlanstva u BiH.

“Prihvaćanje reformske agende je ključan korak. Predložene reforme će pomoći stabilizaciji gospodarstva i potaknuti prijeko potreban gospodarski razvoj, te omogućiti napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom putu ka članstvu u Europskoj uniji”, izjavio je ministar vanjskih poslova. Pri tome je naveo kako dogovorene reforme predstavljaju izazov, ali su po njegovim riječima potrebne za otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast što je želja građana u BiH.

 

  • Prijedlog reformi na koje su se BiH vlasti obvezale uključuje uspostavu financijske stabilnosti, reformu tržišta rada, reformu sustava socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja, zatim promjene u javnoj upravi te poboljšanja u sektoru vladavine prava i dobre uprave.

 

 

Ministar Hammond, koji je bio jedan od sukreatora novoga pristupa približavanja BiH prema Europskoj uniji, naveo je kako su se vlasti još u veljači ove godine obvezale provesti reformsku agendu te da sada zemlje Europske unije očekuju da ih isti političari podupru “kako bi Bosna i Hercegovina krenula naprijed na putu pridruživanja Europskoj uniji”.

Prijedlog reformi na koje su se BiH vlasti obvezale uključuje uspostavu financijske stabilnosti, reformu tržišta rada, reformu sustava socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja, zatim promjene u javnoj upravi te poboljšanja u sektoru vladavine prava i dobre uprave.

Paket mjera ranije su prihvatili državno Vijeće ministara i entitetska vlada Federacije BiH, dok je to posljednja ovoga tjedna učinila vlada Republike Srpske, koja je tražila određene promjene vezane za izmjene Zakona o radu oko kojega je najviše prijepora između vlasti, poslodavaca i radnika.

OZNAKE: BiH, EU, Hammond

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)