150 tisuća kuna iz Europske unije Horvat koristi kao ispomoć za kampanju

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poput njegova prethodnika Gordana Marasa, ministar Horvat odlučio je iskoristiti europske fondove za samopromociju uoči izbora

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u vremenu najžešće predizborne kampanje putem svog ministarstva odlučio je potrošiti novac dobiven iz Europske unije za svoju samopromociju. Ministarstvo poduzetništva i obrta posljednjih nekoliko dana započelo je veliku reklamnu kampanju za 20. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje će se na temu “Poduzetništvo bez prepreka” održati 1. i 2. rujna 2016. u Splitu. Iako je riječ o usko specijaliziranom skupu koji se tradicionalno održava svake godine, ministar je odlučio napraviti reklamu u kojoj se direktno obraća hrvatskoj javnosti te se hvali uspjesima koje je njegovo ministarstvo postiglo tijekom proteklih pola godine. Više je nego očito da u reklami kojom navodno promovira skup u Splitu, Horvat besplatno radi reklamu sebi i HDZ-u uoči izbora 11. rujna, koristeći novac koji je bio namijenjen promociji poduzetništva.

Nacional je od Ministarstva poduzetništva i obrta zatražio očitovanje o ovom slučaju te nam je odgovoreno da je u ožujku 2016. Ministarstvo poduzetništva i obrta počelo aktivnosti vezane za organizaciju jubilarnog i tradicionalnog 20. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu (NASA).

“Namjera ministra Darka Horvata je da se sve aktivnosti koje je moguće financirati iz europskih fondova i to Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. financiraju iz istog, kako bi se izbjeglo trošenje sredstava državnog proračuna.

S obzirom na proceduru vezanu za postupak dodjele sredstava EU-a, a uzevši u obzir sezonu godišnjih odmora, odlučeno je da se NASA održi 1. i 2. rujna 2016. Napominjemo kako je cijela procedura pokrenuta u trenutku dok je Vlada RH redovito radila te nije bilo izvjesno da će doći do prijevremenih izbora. S tim u vezi i datum održavanja XX. NASA-e dogovoren je prije datuma o odluci o raspisivanju izbora. Ukupni iznos sredstava koji nam je na raspolaganju za navedenu shemu je 10 milijuna eura. Provedba projekta predviđena je u jednakim tranšama kroz više jednogodišnjih ili dvogodišnjih ugovora”, stoji u odgovoru iz Ministarstva, u kojem je naglašeno da je za medijsku promidžbu putem radijskih postaja utrošeno oko 150 tisuća kuna.

“Izabrane su radijske postaje koje pokrivaju prostor cijele Hrvatske. U spotu se poziva na dolazak poduzetnika na savjetovanje te resorni ministar Darko Horvat spominje javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava i mikrokreditiranje kao mjere koje su osigurane poduzetnicima iz EU sredstava te se provode i provodit će se bez obzira na ishod izbora. Napominjemo da ministar Darko Horvat ne spominje nikakve poruke svoje stranke, nego govori o sadržaju pripremljenom za poduzetnike, o čemu će biti riječi na XX. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu”, zaključili su u Ministartsvu poduzetništva i obrta.

Iz Hrvatske vlade također su poslali kratko očitovanje o ovom slučaju te su poručili da sve što je propisano etičkim kodeksom i pravilima predizborne promidžbe trebaju poštovati svi ministri, ali i svi ostali dionici izborne kampanje. Nacional je zatražio i očitovanje Etičkog povjerenstva, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Zanimljivo je da se slična situacija dogodila i uoči prošlih izbora, a bila je riječ o Horvatovu prethodniku, SDP-ovcu Gordanu Marasu. On se uoči prošlih parlamentarnih izbora našao na udaru HDZ-ovaca jer je novcem iz Europske unije platio televizijske i radijske spotove, u kojima se hvalio uspjehom u financiranju poduzetnika novcem iz europskih fondova. HDZ-ovci na čelu s zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić tada su napali Marasa da novcem iz EU fondova financira vlastitu kampanju. Zato će biti zanimljivo pratiti hoće li biti dosljedni te hoće li istom žestinom reagirati i na slične postupke ministra iz redova HDZ-a.

Ako vrh stranke ipak odluči reagirati, to bi značilo da će Horvat ponovno imati problema, nakon što je Nacional u prošlom broju objavio zaključke Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije, u kojoj se od članova traži da svoj preferencijalni glas daju baš Horvatu. Nakon objave te informacije u Nacionalu, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković zatražio je od Horvata hitno povlačenje takve odluke ili bi se u suprotnome mogle poduzeti “odgovarajuće mjere”.

Komentiraj