1450 djece iz domova silno treba našu pomoć

Autor:

 

Premijera igranog filma “Govorna pošta”, dio projekta maturanata i studenata okupljenih oko udruge Dignitas, pod vodstvom scenarista Daniela Škalica i režisera filma Lea Vitasovića, održana je prošle subote. Projekt nazvan Mladi za mlade inspiriran je radom Zaklade Vaša pošta.

U Hrvatskoj trenutačno živi više od 1450 djece koja odrastaju u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U ustanovama borave do završetka srednje škole, kada na neko vrijeme odlaze u “stambenu zajednicu” te nakon toga – bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja – moraju početi samostalan život. O tome govori film.

[quote_box_center]

  • Premijera filma “Govorna pošta”, o mladima koji iz domova za djecu počinju samostalni život, održana je prošle subote
  • Projekt nazvan Mladi za mlade inspiriran je radom Zaklade Vaša pošta

[/quote_box_center]

Osnivanje Zaklade nastavak je humanitarnog projekta “Dobri ljudi – djeci Hrvatske” koji Hrvatska pošta provodi od 2009. godine. Zaklada je osnovana za pružanje novčanih potpora toj djeci tako da se tijekom djetetovog boravka u instituciji na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti od 6000 eura. Iznos s police štićeniku se isplaćuje u trenutku kada napušta dom i započinje samostalan život, pa u dvije – tri godine, dok ne pronađe posao, ima riješenu osnovnu egzistenciju.

111

Igor Jurdana (asistent kamere), Daniel Škalić (scenarij i produkcija), Leo Vitasović (režija i montaža), Dominik Gadže (produkcija), Josip Šuker (direktor fotografije), Jelena Krpan (asistent produkcije) i Magda Mas (majstor tona)

Zaklada se bavi prikupljanjem novca, dok mladi članovi Udruge Dignitas pomoću audiovizualnih materijala žele skrenuti pozornost javnosti na probleme djece iz dječjih domova koja moraju početi samostalan život. Naime, s obzirom na životne okolnosti mali postotak djece štićenika dječjih domova upisuje studij, što im osigurava daljnji smještaj. Osim filma, za ovu priliku tiskan je i strip/slikovnica mlade umjetnice, studentice ALU Noe Geras te će se novac od prodaje pribrojiti ostalim iznosima koji će omogućiti financijsku potporu još jednom štićeniku doma nakon navršene 18. godine i napuštanja ustanove.
Režiser Leo Vitasović i scenarist Daniel Škalic u filmu su angažirali Kseniju Marinković, Gorana Grgića, Tarika Filipovića i Ivicu Gunjaču te mlade glumce Filipa Mayera, Leona Dubroju, Vini Jurčić, Marinu Redžepović, Iana Tomljenovića i Lunu Mayer.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)