14. VELESAJAM KULTURE Pitanje revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana

Nacional

Kroz izložbu, tribine i filmove ovogodišnji Velesajam kulture bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti. 14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz na sve programe je besplatan.

U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom EMGE, bit će postavljena izložba ‘Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana’, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana,
dokumentaciju njihova postupnoga propadanja i trenutačnoga stanja. Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

„Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnoga preoblikovanja“, istaknuli su kustosi.

Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Na dvjema tribinama osvrnut će se na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Razgovaraju s arhitektima Sašom Begovićem (3LHD) i Zdravkom Krasićem (Urbana tehnika) te etnografkinjom Sonjom Leboš.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva. Dokumentarni film Filmski putnici (Cinema Travellers) Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016., dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja
lokalne kino dvorane, a prikazujemo ga u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom. Film ‘Kino Katerine Dude’ govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a ‘Kino Crvena zvijezda’ Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih
filmskih vrpci.

Tradicionalni ‘Kviz promjene’ u Klubu SC, u petak, 20. listopada nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju! Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

Komentiraj