Borna Filic/PIXSELL

13 poduzetnika za projekte dobilo 900 milijuna kuna!

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je u utorak potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje te odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora po Zakonu o poticanju ulaganja, a dobilo ih je ukupno 13 poduzetnika za projekte ukupno vrijedne više od 900 milijuna kuna.

Šest je poduzetnika dobilo potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje, a njihovi su projekti vrijedni 325 milijuna kuna i planiraju otvoriti 224 radna mjesta.

Sedam je poduzetnika dobilo odluke o odobrenju bespovratnih potpora na temelju Zakona o poticanju ulaganja, a riječ je o projektima vrijednim ukupno 588 milijuna kuna.

Maksimalna vrijednost potpore za poduzetnike koji su dobili potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje iznosila je 82 milijuna kuna, a kod onih koji su dobili odluke o odobrenju potpora najviši je iznos bio 145 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je kazao da su poduzetnici iskoristili pogodnosti koje im nudi Zakon o poticanju ulaganja odnosno njegova tri stupa potpora – za kapitalne troškove projekta ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta, investiranje u istraživanje i razvoj i edukaciju djelatnika.

Horvat kaže da je u njegovu mandatu ovo treći takav susret i dodjela potpora poduzetnicima, a uvjeren je da će do kraja godine biti bar još jedan.

Po njegovim riječima, danas je dodijeljeno šest odluka o statusu korisnika potpora za ulaganje, čime je stvorena perspektiva za otvaranje 224 radnja mjesta, a kroz programe u prošloj i ovoj godini otvoreno je više od 1.300 radnih mjesta.

Među tvrtkama koja je dobila potporu je Lasselsberger-Knauf, čiji direktor Željko Pecak objašnjava da su potporu dobili za oko tri milijuna eura vrijednu investiciju u novi pogon u Polači, uz planirano otvaranje 18 novih radnih mjesta.

Kako objašnjava, dobili su potporu u iznosu 148 tisuća kuna za otvaranje novih radnih mjesta, a 25 posto investicije će im se vratiti kroz olakšice poreza na dobit.

Komentirajući na upit novinara informaciju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da će 74 posto poslodavaca povećati iznos prigodne nagrade radnicima za ovu godinu, ministar Horvat je rekao kako će “sigurno biti zadovoljni”, ako već u ovoj godini više od 70 posto poduzetnika iskoristi mogućnost da radnicima isplati povećani iznos neoporezivih primitaka.

Taj smo okvir i stvorili na ideju samih poduzetnika, istaknuo je Horvat.

Inače, danas završava javna rasprava o izmjenama pravilnika o porezu na dohodak kojima bi se maksimalni godišnji iznos neoporezivih primitaka radnika s 2.500 povećao na 7.500 kuna, a te bi izmjene na snagu bi trebale stupiti 1. prosinca.

Komentiraj