Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u srijedu devet ugovora za EU projekte vrijedne 129 milijuna kuna, od čega je 78 posto, odnosno 101 milijun kuna, sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Ugovoreni projekti doprinijet će poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini i učinkovitoj hitnoj zdravstvenoj zaštiti, poboljšanju kvalitete usluga centra za socijalnu skrb, razvoju ratom pogođenih i depriviranih područja, održivom razvoju prirodne baštine, unaprjeđenju poduzetničkog okruženja te vođenju poslova i evidencija državne granice, rečeno je na potpisivanju.

“Današnjim potpisivanjem došli smo do gotovo 80 novih projekata u 2018. godini čija ukupna vrijednost iznosi 2,9 milijardi kuna, a važno je istaknuti kako je čak 86 posto sredstava osigurano iz proračuna Europske unije”, kazala je Žalac.

Naglasila je kako ukupna iskorištenost fondova, na razini svih operativnih programa, iznosi gotovo pet milijardi eura, što je oko 45 posto sredstava koja su nam na raspolaganju.

“Iako ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, vidljiv je značajan pomak, zbog čega ću i dalje inzistirati na suradnji svih tijela u sustavu. To je jedini put za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja cijele Hrvatske”, poručila je Žalac.

Komentiraj