128 FILMOVA U OSAM DANA Počinje Pulski filmski festival

Čak 128 filmova u osam dana, 23 stručna predavanja, tri okrugla stola, dječje radionice, brojne izložbe, glazbeni večernji doživljaji i brojni popratni filmski programi sažetak su programa ovogodišnjega 62. pulskog filmskog festivala koji se večeras svečano otvara u pulskoj Areni.

Ustvrdivši kako je festival zapravo film, odnosno zapis započet prije više od šest desetljeća koji svoju nemjerljivu tradiciju postojanja nastavlja upravo zahvaljujući pulskoj publici, ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović istaknula je kako je sve spremno za večerašnje otvorenje te kako su se otvorili sasvim novi putovi filmskog festivala koji se otvorio i pokazao vrata i dobrodošlicu samo onome što je dobro i kvalitetno u hrvatskoj filmskoj produkciji.

 

  • “Nadam se da ćemo na tom putu ustrajati”, poručila je Restović.

 

Član Umjetničkog savjeta pulskoga filmskog festivala Hrvoje Pukšec kazao je kako su od početka članovi savjeta svjesni činjenice da im nije zadatak zadržati status quo, već napraviti iskorak, ponuditi rješenje za ono što pulski filmski festival već dugo iščekuje, a to je rast, osnaženje i pozicioniranje na europskoj festivalskoj sceni.

“Ovogodišnji festival zasigurno je najbolji u novije vrijeme, i to u svim svojim programima”, poručio je Pukšec dodavši kako se u hrvatskom programu među 14 naslova njih pet može pohvaliti ne samo sudjelovanjem već i nagradama na najvažnijim svjetskim festivalima.

Filmski program počinje večeras dramom “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta s Ivom Gregurevićem i Nadom Đurevski u glavnim ulogama koji će biti prikazan nakon tradicionanog vatrometa. Prije toga u sklopu svečanosti otvaranja bit će između ostalog prikazan kratki, restaurirani 12-minutni film o pulskom festivalu 1955. godine.

Komentiraj