Na izložbi ima ukupno 81 fotografija 40 autora, od kojih je 41 fotografija iz prošlog i 40 iz ovog stoljeća. Najstariji su radovi iz 30-ih godina prošlog stoljeća, a najnoviji su od prošle godine. Željeli smo obuhvatiti što više autora i poetika i uhvatiti presjek stvaralaštva“. objasnio je za Nacional Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb povodom izložbe koja je u Muzeju grada Zagreba otvorena od 8. do 22. studenog kako bi se obilježilo 125 godina osnutka Fotokluba Zagreb. Ove godine Fotoklub Zagreb tim je povodom organizirao 9 izložbi u različitim hrvatskim gradovima, kao i međunarodne izložbe, projekcije, prezentacije radova, za promociju hrvatske fotografije i rada te organizacije.

Fotoklub Zagreb najstarija je neprofitna fotoamaterska organizacija s umjetničkim težnjama u jugoistočnoj Europi koja je osnovana samo dvije godine nakon osnutka londonskog Linked Ringa. Od početaka do danas, kroz Klub je prošla većina istaknutih hrvatskih fotografa, a posebno mjesto u njegovu djelovanju zauzima Zagreb salon, međunarodna izložba fotografija koja se održava svake dvije godine. Djelovanje Fotokluba Zagreb prilično je široko i obuhvaća godišnje organiziranje 20-ak izložbi fotografija i 30-ak besplatnih predavanja na razne fotografske teme. Osim toga, klub organizira tečajeve digitalne fotografije i Photoshopa kao i razne fotoizlete i fotoputovanja.

Hrvoje Mahović objasnio je za Nacional što se promijenilo u ovom dugom razdoblju, a što je ostalo isto. „Analogne fotografije razvijale su se u tamnoj komori koju mi i danas imamo, ali ona nije u funkciji. Takva je fotografija izumrla, mi još uvijek imamo aparate za povećavanje fotografije koji više služe za pokazivanje, nego za rad u studiju. Čak su i naši najstariji članovi prihvatili digitalnu fotografiju. Tako, primjerice, legendarna Slavka Pavić danas stalno ‘škljoca’ digitalno, iako je većinu života fotografirala analogno. Iako je u zadnjih petnaestak godina zavladala digitalna fotografija, način fotografiranja i teme su iste tako da neki detalji s ulice ili slučajni prolaznici i dalje inspiriraju fotografe“, istaknuo je Mahović i dodao da se nekada, kada je bilo 24 ili 36 snimaka, moralo puno više paziti da se uhvati željeni prizor, dok danas te brige nema.

Fotoklub Zagreb posjeduje i Zbirku hrvatske fotografije koja je registrirana kao kulturno dobro i broji oko 10.000 fotografija od otprilike četiri stotine autora iz čitave Hrvatske. Bi li zbirka, što je ideja Slavke Pavić, mogla jednom prerasti u Muzej fotografije? „Rado bismo ostvarili tu ideju, ali potrebna su velika financijska sredstva. Mi kao neprofitna organizacija koja se dijelom financira i putem projekata iz gradskog proračuna i onog Ministarstva kulture, nemamo osnove za to. Mnoge zemlje imaju takve muzeje, vidio sam one u Portugalu, Amsterdamu i Krakowu i siguran sam da bi i u Hrvatskoj postojao interes da se vide stari fotoaparati, aparati za povećavanje i stare fotografije. Nadam se da će to jednom biti izvedivo“, zaključio je Mahović u razgovoru za Nacional.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakPoraz Cibone od Igokee
Sljedeći članakMoyes startao porazom na klupi West Hama
Kristina Olujić (1987.), završila je preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i diplomski studij talijanistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Govori francuski, talijanski i engleski. Za vrijeme studija bila je na novinarskoj praksi u Euronewsu u Lyonu.Surađivala je za nekoliko portala među kojima se ističe jednogodišnji rad na portalu H-alter. U Nacionalu je od veljače 2016.