120 PRESAĐENIH JETARA GODIŠNJE 50. obljetnica Eurotransplanta, Hrvatska najuspješnija članica

pixabay

Pedeseta obljetnica Eurotransplanta, neprofitne organizacije za doniranje i dodjeljivanje organa za transplantaciju, čija je Hrvatska jedna od najuspješnih članica, obilježena je u nizozemskom mjestu Noordwijku, izvještava HRT (VIDEO).

Na jubilarnoj konferenciji okupilo se više od 400 stručnjaka iz cijelog svijeta, među njima i oni iz Hrvatske. Svečanost je svojom nazočnošću uveličao nizozemski kralj Willem-Alexender, a posebni gost bio je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je održao prezentaciju o hrvatskim postignućima u transplatacijskoj medicini, gdje je Hrvatska među prvima u svijetu.

Hrvatska se već duži niz godina nalazi na prvom mejestu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika. Centar KB Merkur koji obavlja oko 90 do 95 posto tranasplantacija jetre u Hrvatskoj, u zadnjih četiri, pet godina godišnje obavlja oko 115 do 120 transplantacija jetre godišnje. Uz to rade transplantaciju bubrega i kombiniranu transplantaciju bubrega i gušterače ili jetre s bubrezima,  multiorganske transplantacije.

Po broju transplantacija jetre Centar KB Merkur je najveći centar po volumenu u Eurotransplantu”, kaže dr. Branislav Kocman, transplantacijski kirurg, voditelj Centra za tranplantaciju organa u KB Merkur.

Komentiraj