hina

12 DJEČJIH KOLICA ZA 12 ABORTUSA DNEVNO Ženske udruge pitaju Jandrokovića zašto je dopustio “performans Vigilarea”

Autonomna ženska kuća i Centar za žene žrtve rata – Rosa pozvale su u petak predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića  da javno odgovori zašto je u prostorijama Sabora dopustio “performans organizacije Vigilare usmjeren na ukidanje osnovnih ženskih prava”, uoči izrade novoga zakona o pobačaju.

Nakon što su predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali danas u Saboru više od 168.000 potpisa na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života, ženske nevladine udruge zatražile su od državnog vrha da se javno i nedvosmisleno izjasni o takvim inicijativama.

Potpisi su u Sabor doneseni u 12 dječjih kolica kojima se “simboliziralo 12 pobačene djece dnevno u Hrvatskoj”, na što ženske udruge pitaju Jandokovića zašto je dopustio takav performans u Saboru za koji kažu da je “duboko uznemirio sve slobodomisleće građanke i građane ove zemlje”.

U otvorenom pismu, upućenom predsjedniku Vlade, predsjedniku i potpredsjednicima Sabora, traže od državnog vrha da se javno i nedvosmisleno izjasni podržava li stavove i inicijative udruge Vigilare i sličnih udruga koje traže zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj.

U pismu ističu i bojazan zbog mogućnosti “organiziranja nekog novog referenduma koji će nam oduzeti dio onih ljudskih prava koja do sada uživamo kao dio demokratskog svijeta”, aludirajući na referendum o ustavnoj definiciji braka koji su konzervativne udruge inicirale prije četiri godine.

Komentiraj