hina

11. riječki sajam knjiga i festival autora “Vrisak”

Jedanaesti riječki sajam knjiga i festival autora “Vrisak”, koji će do 21. svibnja obuhvatiti pedesetak događanja na nekoliko lokacija i ugostiti više od 150 sudionika, svečano je u nedjelju otvoren na brodu “Marina” u riječkoj luci.

Umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina naglasio je da je osnovna tendencija festivala približiti pisce i čitatelje, pozornicu i publiku te da će na ovogodišnjem festivalu prvi puta biti dodijeljena V.B.Z.-ova novčana nagrada za najbolji neobjavljeni roman.

Direktor festivala Zoran Simić rekao je da se Vrisak nametnuo kao jedan od najvažnijih festivala u regiji, da je uspio izdržati u temeljnim odrednicama, u dijalogu s hrvatskim, europskim i svjetskim autorima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je Vrisak postao relevantan festival. Smatra da je važan i zato “jer čitanje otvara um, kako bi svi mogli reći da je dosta nazadnih promišljanja i konzervativizma.”

U pjesničkom programu gostovat će Abdulah Sidran, Irena Vrkljan, Mile Stojić, Marko Pogačar i Tomica Bajsić, dok će jedna večer, tijekom koje će nazočni pjesnici čitati pjesme iz njegovih knjiga, biti posvećena desetoj obljetnici smrti pjesnika Sime Mraovića (1966-2008).

Najavljena su gostovanja škotskog povjesničara Neal Aschersona s knjigom “Crno more” i njemačkog povjesničara Normana Ohlera s knjigom “Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu”.

Ana Ješe Perković predstavit će knjigu koja se bavi odnosom zapadnog Balkana i Europske unije “Zapadni Balkan na putu u EU”, sociolog Dražen Lalić knjigu “Nogomet i politika”, a  Duško Ljuština autobiografiju “Rasprodano.”

Zdravko Zima predstavit će svoj “Dnevnik jednog mitomana”, a Igor Mandić  “Predsmrtni dnevnik.” Nakon predstavljanja  premijerno će biti prikazan film koji je o Mandiću snimila redateljica Helena Sablić Tomić “Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja.”

Najavljeni su i pisci Aleš Šteger, Selvedin Avdić, Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i Dejan Atanacković.

U sklopu festivala u Rijeci će gostovati kulturni događaj G-točka u kojem nastupaju književnik, glumac i glazbenik, a svoje priče na festivalu će čitati sudionici književnih rezidencija Europske prijestolnice kulture.

Organizatori Vriska su Udruga kulture Vrisak i nakladnik V.B.Z., a pokrovitelji Grad Rijeka, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i Hrvatska gospodarska komora.

Komentiraj