11 GODINA BEZ IZBORA U MOSTARU Bešlić pozvao na dogovor

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvao je u nedjelju na postizanje političkog dogovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjenama izbornog zakona BiH o gradu Mostaru kako bi građani konačno mogli izabrati novu vlast budući izbori nisu održani čak 11 godina zbog protivljenja bošnjačkog SDA da se provede odluka Ustavnog suda BiH.
„Održavanje izbora u Mostaru politički je prioritet koji se mora provesti u skladu s europskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija koje su upozorile na nepravilnosti i neustavnost u sklopu izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se tiče izbora u gradu Mostaru“, izjavio je Bešlić, kako navodi HDZ-a BiH.
Pojasnio je kako već 11 godina Mostarci ne mogu održati lokalne izbore i ustrojiti novi saziv gradskog vijeća što se pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada.
Odredbe izbornog zakona BiH koje se tiču održavanja izbora u Mostaru osporio je Ustavni sud BiH zbog nerazmjera između vrijednosti glasova iz pojedinih izbornih područja u tome gradu. Većinski bošnjačka područja Jug i Jugoistok davala su isti broj vijećnika za gradsko vijeće Mostara kao i većinsko hrvatsko područje Jugozapad iako ima četiri, odnosno šest puta više birača.
Mostar, kao nijedna druga sredina u BiH, ima posebno uređenje u kojemu je zajamčena nacionalna zastupljenost i nemogućnost da Hrvati preglasaju Bošnjake.
Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) protivi se da Mostar bude uređen kao i druge sredine u BiH te inzistira na snažnim mehanizmima nacionalne zaštite prigodom odlučivanja u gradskom vijeću i administraciji.
Bešlić, unatoč svemu, poziva na dogovor političkih stranaka.
‘’Mi smo spremni na dijalog, te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade“, naveo je Bešlić.

Istaknuo je kako je neprihvatljivo dalje uzurpiranje temeljnog prava ljudi da kroz lokalne izbore biraju i budu birani. Nepostojanje gradskog vijeća zaustavilo je nova ulaganja i infrastrukturne projekte u gradu, tvrdi Bešlić.
Od 2012. raspušteno je gradsko vijeće Mostara, a jedinu vlast predstavlja gradska administracija s Bešlićem na čelu.

Komentiraj