Indijska zastava

11.000 SILOVANIH MALOLJETNIKA Indijski sud zabranio pobačaj silovanoj desetgodišnjakinji

Indijski vrhovni sud u petak je odlučio da desetgodišnja djevojčica koja je zatrudnila pošto ju je silovao stric, ne smije pobaciti jer je u 32 tjednu trudnoće, izvijestio je njezin odvjetnik.

U skladu s indijskim zakonom prekid trudnoće nije dopušten nakon što fetus navrši 20 tjedana. Iznimno se pobačaj može obaviti ako je majka u životnoj opasnosti.

Prije nekoliko tjedana djevojčica se žalila na bolove u predijelu trbuha zbog čega su je roditelji odveli u bolnicu na pregled.

Ustanovljeno je da je u 26. tjednu trudnoće, kada je po mišljenju liječnika preriskantno obaviti pobačaj.

Djevojčica, koja potječe iz siromašne obitelji, liječniku je kazala da ju je u posljednjih sedam mjeseci više puta silovao stric koji je u međuvremenu uhićen.

Niži sud odbacio je molbu roditelja da se napravi iznimka i njihovoj kćeri omogući pobačaj zbog njezine životne dobi.

Odvjetnik koji zastupa djevojčicu obratio se nakon toga vrhovnome indijskom sudu koji je zatražio mišljenje stručnoga liječničkog tima.

Odlučeno je da pobačaj nije dobro obaviti jer je djevojčica u visokom stadiju trudnoće, pa bi abortus po nju mogao za imati kobne posljedice.

“Vrhovni je sud odredio da se trudnoj desetgodišnjakinji omogući najbolja liječnička skrb u najboljoj bolnici glavnoga grada Punjaba Chandigarhu”, rekao je odvjetnik.

Spolno zlostavljanje djece često je u Indiji, a statistički podaci su poražavajući.

U Indiji se svakih 155 minuta siluje jedno dijete mlađe od 16 godina, a svakih 13 sati dijete mlađe od 10 godina. U 2015. prijavljeno je gotovo 11.000 slučajeva silovanja maloljetnika, no aktivisti tvrde da je brojka veća, ali je puno neprijavljenih slučajeva.

U 50 posto slučajeva silovatelj je osoba koju dijete poznaje, nerijetko član obitelji. U Indiji živi 240 milijuna žena koje su se bile prisiljene udati prije 18. godine života. Pedeset i tri posto djece koja su sudjelovala u istraživanju što ga je provela indijska vlada kazalo je da su bili izloženi nekoj vrsti spolnog zlostavljanja.

Komentiraj