Davor Puklavec/PIXSELL

108,7 POSTO BDP-a: Bruto inozemni dug zbog zaduživanja države porastao na 47,4 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske, u koji su uključeni državni i privatni dugovi, na kraju listopada 2015. godine iznosio je 47,4 milijardi eura odnosno 108,7 posto BDP-a, pokazuju posljednji podaci HNB-a.

Na mjesečnoj je razini, nakon što je dva mjeseca za redom bilježio negativne stope rasta, bruto inozemni dug u listopadu blago porastao za 360,5 milijuna eura (0,8 posto) ponajprije kao posljedica rasta obveza prema inozemnim vjerovnicima središnje banke (1,125 milijuna eura). Na godišnjoj razini bruto inozemni dug je i u listopadu nastavio s rastom koji je (uz dva sporadična mjeseca) kontinuirano prisutan od studenog 2013. godine (1.155 milijuna eura odnosno 2,5 posto). U usporedbi s krajem 2014. godine bruto inozemni dug je viši za 690 milijuna eura (1,5 posto), navode analitičari RBA.

Dug raste zbog zaduživanja države

Nastavak rasta na godišnjoj razini dominantno je posljedica razmjerno visokih obveza države prema inozemnim vjerovnicima, što potvrđuju podaci o inozemnom dugu u sektoru opće države čiji je vanjski dug krajem prošlogodišnjeg listopada iznosio 15,8 milijardi eura čineći čak trećinu ukupnog bruto inozemnog duga RH.

Komentiraj