10 uloga koje su im donijele slavu i nagrade, a glumili su za sitniš

Nedavno je Sharon Stone izjavila kako je bila plaćena sramotno malo za ulogu u filmu „Sirove strasti“ iz 1992. godine koji joj je donio slavu. Za usporedbu, njen partner iz filma Michael Douglas je, po njenim tvrdnjama, dobio honorar od 14 milijuna dolara i postotak od zarade filma. No, takvi slučajevi nisu rijetkost u Hollywoodu a mi donosimo listu od 10 glumaca koji su bili slabo plaćeni za uloge koje su im donijele slavu i nagrade:

Tom Cruise pristao je glumiti u filmu „Magnolija“ za samo 100 tisuća dolara

Dok je snimao film „Oči širom zatvorene“, Tom Cruise je upoznao redatelja Paula Thomasa Andersona. Povezali su se zato jer su im  očevi preminuli otprilike u isto vrijeme, što je i inspiriralo Andersona da napiše radnju filma „Magnolija“. Cruiseu se scenarij dopao i pristao je glumiti u filmu za 100 tisuća dolara. Za tu ulogu Cruise je 2000. godine nominiran za Oscara.

Matthew McConaughey primio je 200 tisuća dolara za ulogu u filmu „Dobri dileri iz Dallasa“

 

Godine 2010. McConaughey je odlučio preusmjeriti svoju glumačku karijeru, više ga nisu zanimale romantične komedije koje su mu donosile milijune. „Uzeti stanku od godine i pol dana te odbijati slične ponude, to je bila dobra ideja“, izjavio je slavni glumac u razgovoru za Hollywood Reporter 2013. godine. Ta odluka mu se i te kako isplatila je  jer je 2014. godine osvojio Oscara za ulogu Rona Woodruffa, pacijenta oboljelog od AIDS-a, u filmu „Dobri dileri iz Dallasa“.   

Jonah Hill pristao je na samo 60 tisuća dolara za ulogu u filmu „Vuk s Wall Streeta“ 

U intervjuu sa Howardom Sternom 2014. godine Jonah Hill izjavio je kako bi i danas potpisao takav ugovor. „To je bila ponuda na koju sam rekao ‘Večeras ću potpisati i faksom poslati papire’. Želio sam potpisati istog dana kako se ne bi predomislili. Želio sam potpisati prije no što odem na spavanje tako da sve bude u skladu sa zakonom“. Ta uloga donijela mu je nominaciju za Oscara 2014. godine.

Uloga u filmu „Noć vještica“ je Jamie Lee Curtis donijela osam tisuća dolara

„Zaradila sam osam tisuća dolara. Bila sam plaćena dvije tisuće dolara tjedno, što je u to vrijeme bilo pravo bogatstvo“, izjavila je Jamie Lee Curtis. „Noć vještica“ snimljen je 1978. godine i bio je to njen prvi dugometražni igrani film. Ujedno, sama je kupila odjeću koju je nosila u tom filmu i to u robnoj kući  JCPenney.

Jennifer Lawrence zaradila je tri tisuće dolara za ulogu u filmu „Zimska kost“   

„Zimska kost“ bio je jedan od najvećihiznenađenja 2010. godine te je osvojio četiri nominacije za Oscara, uključujući i onu Jennifer Lawrence za najbolju žensku ulogu. Glumica nije bila slabašno plaćena samo za tu ulogu. Uslijedila je uloga u filmu „Igre gladi“ za koju je dobila samo pola milijuna dolara da bi nakon toga glumila u filmu „Američki varalice“ za koji je rekla da je također bila slabo plaćena. „Nisam bila dobra pregovaračica. Nisam se borila za milijune dolara jer sam dobila uloge u dvije franšize pa mi to nije ni bilo potrebno“, izjavila je Jennifer Lawrence misleći pri tome na franšize „Igre gladi“ i „X-Men“.

Za scenarij, režiju i ulogu u filmu „Laku noć i sretno“ George Clooney je dobio tri dolara 

Za Georga Clooneya film „Laku noć i sretno“ bio je projekt koji je silno želio snimiti, tolikoda se zapravo odrekao honorara. Film je 2006. godine bio nominiran za Oscara u šest kategorija.

Hilary Swank osvojila je Oscara za ulogu u filmu „Dečki nikad ne plaču“ i zaradila tri tisuće dolara   

„Zaradila sam tri tisuće. Da bi imali zdravstveno osiguranje trebate zaraditi pet tisuća dolara. Nisam ni znala da nemam zdravstveno osigranje dok nisam pokušala dobiti lijekove na recept. Naplatili su mi lijekove 160 dolara. Pitala sam ih jesu li provjerili moje zdravstveno osiguranje. Nisam ga imala. Osvojila sam Oscara a nisam imala zdravstveno osiguranje“, ispričala je Hillary Swank gostujući 2016. u talk showu Chelsea Handler.

Jennifer Lopez nije dobila ni dolara za ulogu u filmu „Prevarantice s Wall Streeta“   

„Nisam bila plaćena za ulogu u filmu ‘Prevarantice s Wall Streeta’, izjavila je Jennifer Lopez koja je glumila striptizetu Ramonu za što je bila hvaljena i od publike i od kritike. „Besplatno sam radila te ujedno i producirala film. Kladila sam se na samu sebe. Kao Jenny From the Block, radim što volim i što želim“.

Za kultnu ulogu u filmu „Pakleni šund“ John Travolta dobio je 150 tisuća dolara

U vrijeme kada mu je redatelj Quentin Tarantino, bilo je to 1993. godine, dodijelio ulogu u filmu „Pakleni šund“, Travoltina karijera dodirnula je dno. Zato je imao pravo na sindikalni minimum koji je tada iznosio 150 tisuća dolara po filmu.

Dadilja Patricie Arquette zarađivala je više no glumica za film „Odrastanje“

„Važno mi je da kao glumica mogu živjeti od svog posla, ali reći ću vam nešto zanimljivo – više sam plaćala svoju dadilju i šetača psa no što sam bila plaćena za ulogu u filmu ‘Odrastanje'”, izjavila je Patricia Arquette za ulogu koja joj je 2015. godine donijela Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Komentiraj