Извини Tom, Rusi će ipak prvi snimiti igrani film u svemiru

U srpnju prošle godine objavljeno je kako Tom Cruise i redatelj Doug Liman planiraju snimiti prvi igrani film u svemiru i to u suradnji sa SpaceX Elona Muska i NASA-om. Izvori bliski portalu Variety koji je prvi objavio ovu vijest tvrdili su da će proračun ovog filma iznositi barem 200 milijuna dolara dok će Tom Cruise zaraditi, procjenjuje se, između 30 i 60 milijuna dolara. On neće samo glumiti već će biti i producent filma te će dobiti i postotak od njegove zarade. No, kako je Tom Cruise tek završio snimanje sedmog dijela iz franšize „Nemoguća misija“ i uskoro treba početi snimati osmi dio, tako se ne zna kada će početi snimanje njegovog filma u svemiru. A nove vijesti kažu da njegov film ipak neće biti prvi sniman u svemiru već će to napraviti Rusi.

Sky News nedavno je objavio kako je ruska televizijska postaja Pervij Kanal (Prvi kanal) pokrenula suradnju sa ruskom svemirskom organizacijom Roscosmos kako bi snimili film “Challenge” u sklopu kojeg bi glavna glumica bila poslana u ISS (Međunarodna svemirska postaja) i to u listopadu ove godine. Kako se radi o letu u svemir tako je raspisana audicija pri čemu se nije tražila nužno profesionalna glumica već osoba koja tjelesno i psihički može podnijeti put u svemir i snimanje na svemirskoj lokaciji. Tražila se osoba između 25 i 40 godina, teška između 50 i 70 kilograma, s maksimalnim obujmom prsa do 112 centimetara. Uz to, ta žena mora istrčati jedan kilometar za manje od 3,5 minuta, otplivati 800 metara slobodnim stilom za manje od 20 minuta i skakati s daske u bazen na visini od tri metra pokazujući pri tome zavidnu tehniku.

U petak je objavljeno da je između tisuće kandidatkinja odabrano 20 glumica koje su ušle u uži izbor da bi na kraju uloga pripala Juliji Peresild (na slici), 36-godišnjoj glumici koja je imala glavnu ulogu u filmu „Bitka za Sevastopolj“ koji je krajem travnja bio prikazan na Hrvatskoj televiziji. Ona će glumiti kirurginju koja leti u svemir kako bi operirala astronauta koji je teško bolestan i ne može čekati slijetanje na Zemlju. Za redatelja je odabran 37-godišnji Klim Shipenko i njih dvoje lete 5. listopada u svemir kako bi započeli snimanje filma. I on je morao proći strogi proces odabira s time da njih dvoje u lipnju započinju posebne treninge koji uključuju centrifugalne i vibrirajuće testove, padobranstvo i let u avionu u bestežinskom stanju.

ISS je najveća svemirska postaja koja kruži svemirom, a prvu verziju lansirao je u studenome 1998. godine Roscosmos. Od tada, u njenom nadograđivanju sudjelovale su američka, japanska, kanadska i europska svemirska organizacija. Osnovna namjena postaje je razvijanje  mogućnost za životom i radom u svemiru.

 

Komentiraj