Film “Zvizdan” Dalibora Matanića osvojio je svoj drugi francuski Grand Prix u posljednjih tjedan dana – nakon glavne nagrade na međunarodnom festivalu “War on Screen” u Chalons-en-Champagne, proglašen je najboljim filmom festivala “Arte Mare” u gradu Bastia na Korzici.

Grand Prix Arte Mare je trinaesta nagrada koju je film osvojio same premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je započela njegova uspješna festivalska promocija.

Protekli tjedan film je premijerno prikazan u SAD-u, u sklopu Međunarodnog festivala u Hamptonsu, a prikazan je i na Međunarodnom filmskom festivalu u Bogoti u Kolumbiji. Slijede projekcije na Festivalu novog filma u Kanadi, Oaxaca Film Festu u Meksiku te na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

U isto vrijeme, domaća publika i dalje prati “Zvizdan” u domaćim kinima, u prva dva tjedna prikazivanja, film je pogledalo 27 304 posjetitelja, izvijestio je producent Kinorama.

Tridesetitreće izdanje festivala filma i kulture “Arte Mare” održalo se od 5. do 10. listopada, a “Zvizdan” je predstavila glavna glumica Tihana Lazović. U konkurenciji su bili filmovi iz Francuske, Italije, Tunisa, Palestine, Egipta i Rumunjske.

Matanićev deveti igrani film kroz tri različite ljubavne priče i u razmaku od tri desetljeća prikazuje odnos dvoje mladih iz dva susjedna sela, povijesno opterećena netolerancijom i sukobima na nacionalnoj razini.

U sve tri priče glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, svaki put kao ljubavnici i pripadnici različitih nacionalnosti, ali kao drugi likovi. Sporedne uloge tumače Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, a koproducenti slovenski Gustav film i srpski SEE Film Pro.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.