Liječnici bez granice (MSF) pronašli su u srijedu tijela 25 ljudi umrlih u apokaliptičnim okolnostima u pretrpanoj brodici čime je broj poginulih u Sredozemlju dosegnuo 3800 u 2016., koja postaje rekordnom godinom po broju migranata koji su izgubili život u pokušaju da se domognu Europe.

Tijela su bila potopljena u otrovnoj smjesi goriva i morske vode na pretrpanoj brodici koaj je isplovila iz Libije, objavila je udruga MSF.

Udruga je spasila preostalih 107 osoba s pretrpanog gumenog čamca i spasilačkim brodom Bourbon Argos prevezeni su do luke.

Smatra se da su žrtve umrle od gušenja, opeklina od brodskoga goriva ili se potopila morskom vodom koja je prodirala.

Dvadeset tri preživjele osobe dobile su opekline od brodskog goriva.

U Ženevi, sjedištu UNHCR-a objavljeno je u srijedu da je dosegnut nov i tragičan rekord poginulih migranata.

“Možemo potvrditi da je najmanje 3800 osoba poginulo ili nestalo u Sredozemnom moru od početka godine, što je dosad najveći broj žrtava otkako se vode evidencije”, rekao je William Spindler, glasnogovornik UNHCR-a.

U cijeloj 2015., koja je također bila pogibeljna za migrante, evidentirano je 3.771 žrtava u pokušaju prelaska Sredozemnog mora.

UNHCR ističe da se taj rekordan broj poginulih dogodio u godini u kojoj je bilo znatno manje isplovljavanja prema Europi. Tako je u 2015. više od milijun ljudi isplovilo put Europe, a ove godine 330.000. Znatno smanjenje rezultat je sporazuma između Turske i Europske kojim je zaustavljeno isplovljavanje migranata iz Turske prema grčkoj obali.

Spindler je objasnio da su brodolomi češći jer krijumčari ljudima prevoze migrante sve lošijim i lošijim brodicama: krhkim gumenim čamcima koji često ne mogu izdržati prelazak Mediterana niti loše atmosferske uvjete. K tomu ukrcavaju tisuće osoba kako bi povećali svoju zaradu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.