Zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga republike Hrvatske sudjelovali su u utorak ujutro u gašenju požara u Smokvici na otoku Korčuli i na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

U Smokvici, kako je priopćio MORH, djeluje jedan Airtractor i helikopter Mi-8 MTV dok su na Pelješcu dva kanadera i jedan Airtractor. Riječ je o protupožarnim namjenski organiziranim snagama Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.

Prema riječima koordinatora HRZ i PZO za uporabu zračnih snaga iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama, pukovnika Gorana Tomasova zračne snage će se tijekom dana sukladno razvoju situacije na požarištu i dalje dopunjavati i izmjenjivati radi efikasnijeg gašenja požara i djelovanja na onim žarištima koji budu najveća prijetnja.

“U ovom trenutku snage su koncentrirane na gašenje požara na Pelješcu, dok na Smokvici ‘natapamo’ opožareni prostor kako se požar ne bi opet aktivirao i poprimio ogromne razmjere kao jučer u popodnevnim satima i prethodnim danima”, navodi MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji), priopćio je MORH.

 

  • Na Pelješcu su u ponedjeljak navečer izbila dva požara u kojima je izgorjelo više od 400 hektara površine. Požar kod Trstenika planuo je oko 21 sat, dok je drugi požar na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata.

 

Šumski požar koji je u ponedjeljak navečer zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina te su bez električne enegrije ostala područja od Orebića do Janjine i zapadni dio otoka Mljeta, a moguće su poteškoće i u telekomunikacijskom prometu.

Zbog štete na dalekovodu, trenutno su bez napajanja električnom energijom domaćinstva koja se opskrbljuju iz trafostanica Zamošće i Pijavičino, a riječ je o području od Orebića do Janjine te zapadni dio otoka Mljeta, od hotela Odisej do Babinog polja, priopćio je HEP.

Hrvatski telekom (HT) priopćio je kako zbog požara koji su izbili na Pelješcu i Korčuli očekuju poteškoće u telekomunikacijskom prometu na tim područjima, a zbog požara na Korčuli, gdje je oštećen svjetlovodni kabel, trenutačno je u prekidu telekomunikacijski promet na području Lastova.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.