Zračna kampanja u Iraku i Siriji protiv IS-a slabi ekstremističku organizaciju ali je nedostatna, ocijenila je u utorak načelnica američkih zračnih snaga.

“Napredujemo u svojoj strategiji smanjivanja kapaciteta IS-a koja bi trebala dovesti do njezina uništenja”, izjavila je novinarima Deborah Lee James trećeg dana aeronautičkog salona u Dubaiju.

“Zajednički smo smanjili teritorij pod nadzorom IS-a, udarili na zapovjedne i kontrolne centre i vježbališta”, rekla je ona.

“Udarili smo na skladišta opreme i usmrtili tisuće njegovih boraca, uključujući glavne zapovjednike”, nastavila je američka dužnosnica. “Usmjereni smo i na njihove izvore prihoda”, rekla je ona.

No, procijenila je da će zračna kampanja na džihadističku skupinu koja je preuzela kontrolu nad prostranim dijelovima iračkog i sirijskog teritorija “trajati godinama”.

“Zračne snage su iznimno važne. Mogu učiniti puno ali ne sve. U konačnici ne mogu okupirati teritorij, a još manje upravljati njime”, izjavila je američka dužnosnica.

“Potrebne su nam kopnene postrojbe”, dodala je ona, referirajući se na iračku vojsku, Slobodnu sirijsku vojsku i kurdske borce.

Komentiraj

FOTO:EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.