Najmanje 29 civila, među kojima su bila i djeca, poginulo je u subotu u zračnim udarima za koje se vjeruje da su ih izveli Rusi na selo na istoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Kako navodi SOHR, sedmero djece i žena poginuli su u tim zračnim udarima na Hašam, u pokrajini Deir Ezoru, gdje su u bombardiranju režima i ruskog zrakoplovstva još u petak poginula 44 civila, među njima gotovo polovina djece, u selu u blizini Tabije Džazire.

Broj mrtvih u Hašamu mogao bi rasti budući da je desetak ranjenih, navodi Opservatorij.

Deir Ezor, pokrajina bogata naftom, pod kontrolom je džihadista skupine Islamske države (IS), osim nešto manje od polovice istoimenog glavnog grada i zračne luke koji su u rukama režima.

IS već nekoliko dana steže obruč oko grada Deir Ezora pošto je prije tjedan dana pokrenuo veliku ofenzivu. Po informacijama SOHR-a, gotovo 500 ljudi je od subote poginulo u tom sektoru u borbama, zračnim udarima i pogubljenjima civila i prorežimskih boraca koje je izveo IS. Džihadistička skupina je usto zarobila 130 civila.

Opservatorij je u srijedu objavio da je više od tisuću civila poginulo od početka ruske intervencije na pobunjenička područja u Siriji krajem rujna.

Rusija, saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada tvrdi da cilja IS i druge “terorističke” skupine koje se protive vlasti. No Zapad i proturežimski borci optužuju je da uglavnom bombardira pobunjenike koji slove kao “umjereni”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.