Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je u subotu za HRT kako je odbijen zahtjev za gradnju hidroelekrane Ombla.

 

  • Zahtjev je odbijen jer je struka u postupku glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu utvrdila kako nije moguće isključiti negativne utjecaje niti provesti mjere ublažavanja utjecaja koje bi ih svele na prihvatljivu razinu.

 

“Područje izvora Omble vrlo je specifično, vrlo rijetko i u smislu bioraznolikosti vrlo značajno. S druge strane, utjecaj hidroelektrane Ombla na energetski sustav Hrvatske bio bi zanemariv”, rekao je Zmajlović za HRT dodajući kako mu je kao ministru važno da je omogućio da se, usprkos medijskom pritisku, donese stručna i utemeljena odluka.

“Stav ove Vlade je da zaštita okoliša i gospodarski razvoj mogu ići zajedno – i to pokazujemo na konkretnim primjerima . Ako to nije moguće, ukoliko neki zahvat nije moguć bez trajnog oštećenja za okoliš, onda se oni ne smiju dopustiti. Ovom odlukom pokazujemo da ne podliježemo pritiscima ili lobiranjima nego preispitujemo je li nešto moguće bez ugrožavanja prirode ili nije moguće ni uz najviše ekološke standarde”, zaključio je Zmajlović.

Komentiraj