Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u četvrtak je od povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmena Velle zatražio da neodložno poduzme sve da se ukloni slovenska ograda od žilet-žice zbog koje, kako ističe, životinje u mukama ugibaju.

“U zadnje vrijeme u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode stižu uznemirujuće informacije i fotografije o stradavanju divljih životinja na žilet-žici, za sada uglavnom lovnih vrsta poput jelena i srna. Dopisi, a osobito fotografije, svjedoče o zastrašujućim mukama u kojima životinje danima umiru. S obzirom na to da je žica postavljena suprotno odredbama Direktive o staništima, Direktive o očuvanju divljih ptica te očuvanju ekološke mreže Natura 2000, tražim od Povjerenika Velle da neodložno poduzme sve da se žica ukloni”, ističe u priopćenju Zmajlović.

U zahtjevu iskazuje zabrinutost zbog toga što postavljanje neprekidne žičane ograde priječi slobodno kretanje divljih životinja i presijeca njihove migracijske koridore, a to je, ističe, u suprotnosti s EU propisima. Navodi kako su među životinjama koje su ugrožene postavljanjem žičane ograde vuk, ris i medvjed, koje su strogo zaštićene vrste. Zmajlović u pisanom zahtjevu ukazuje i na činjenicu da su te tri vrste životinja ujedno i ciljevi očuvanja hrvatskih područja ekološke mreže Natura 2000 Gorski kotar i sjeverna Lika, Nacionalni Park Risnjak, kao i slovenskih područja Javorniki-Snežnik, Kočevsko i Gorjanci-Radoha.

Prije postavljanja ograde od žilet-žice bilo je potrebno provesti postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, sukladno odredbama članka 6. stavka 3. Direktive o staništima, ističe među ostalim Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Komentiraj

FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.