Zbog sve češćih zahtjeva za razrješenjem s funkcije glavnog ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana, on je prije svog mogućeg odlaska odlučio zaštititi odabrane zaposlenike.

Kako piše potal Jutarnji, po HRT-u se priča kako je ravnatelj Radman ovih dana navodno potpisao četrdeset i četiri aneksa ugovora kojima četrdeset i četiri zaposlenika dobivaju veće plaće, no i dosta velike otpremnine u slučaju otkaza. Prema tim aneksima ugovora navodno bi četrdeset i četiri odabrana radnika, ako ih novi glavni ravnatelj u budućnosti smijeni ili premjesti na drugo radno mjesto, isto imali pravo na sadašnju plaću.

Ukoliko radnik odbije premještaj na novo radno mjesto, prema novom ugovoru ima pravo od poslodavca tražiti otpremninu koja je obračunata na temelju plaća koje bi mu trebale biti isplaćene u sljedeće četiri godine, na koliko su sklopljeni ovi ugovori. Ta bi mu se otpremnina trebala isplatiti u roku od 15 dana. Osnova za obračun plaće u tom slučaju bi bio prosječni neto iznos plaće isplaćen u zadnja tri mjeseca, a prije sporazumnog prekida mandata. Slijedom toga, u slučaju otkaza pojedini radnici imali bi pravo na otpremninu u iznosu od 600 tisuća do milijun kuna, piše Jutarnji.

Takvi aneksi ugovora o radu navodno su odabranicima Gorana Radmana ponuđeni iako im postojeći ugovori o radu nisu istekli.

“Zlatne padobrane”, kako su na Prisavlju prozvali četrdeset i četiri aneksa ugovora o radu, Goran Radman, priča se, ponudio je ravnateljima poslovnih jedinica na HRT-u, nekim njihovim pomoćnicima te pojedinim glavnim urednicima. U slučaju da su te informacije točne, onda su novi ugovori dani na potpis Borisu Sruku, Dušku Zimonji, Lamiji Alečković, Željku Rogošiću, Igoru Tomljanoviću, Sanji Gvozdanović, Vesni Karuza Podgorelec, Igoru Dujiću, Damiru Tusu, Igoru Čutuku, Damiru Šimunoviću… Neki od njih nisu pristali potpisati te ugovore, a među njima je, priča se, ravnateljica Poslovne jedinice Produkcija Marija Nemčić.

“Nisam želio potpisati ponuđeni ugovor, jer takvo što ne smatram etičnim”, rekao je jedan od visoko pozicioniranih urednika koji nije pristao potpisati, navodi Jutarnji.

Novinari, urednici i ostali zaposlenici HRT-a ogorčeni su vijestima o novim aneksima ugovora za svoje ionako povlaštene šefove.

Sljedećeg tjedna tražit će hitan sastanak Sindikata i ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, te će se, nakon toga, zahtijevati očitovanje Uprave HRT-a, koja je na upit Jutarnjeg lista kazala:

“Obavještavamo vas da su odluke o radnopravnim odnosima zaposlenika Hrvatske radiotelevizije, u skladu sa zakonom i aktima Hrvatske radiotelevizije, u mjerodavnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije te da podaci koje ste iznijeli u svojem telefonskom upitu nisu točni. Podrobnije podatke o radnopravnim odnosima, kao i dosad, ne možemo iznositi jer spadaju u područje osobnih podataka zaposlenika”.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.