Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) svoju premijernu izvedbenu sezonu nastavlja u utorak 22. prosinca premijerom plesne predstave “Starost (Alzheimer Cafe)” u koreografiji Mirjane Preis, posvećene “svima koji se više ne mogu sjetiti”.

 Kako se ističe u najavi, predstava se bavi starošću kao “boravištu zaboravljivosti” i ljudima kao zbiru sjećanja koja oblikuju sve što znamo i zapažamo, svaki pokret koji činimo.

“Trenutak svjesne spoznaje o našem postojanju naša je prošlost, sadašnjost i budućnost i u isto vrijeme naš prostor koji pokretom u tome trenutku stvaramo”, stoji u najavi.

“Povijest je puna živopisnih, ganutljivih opisa starih ljudi koji se potkraj života ponašaju čudno, gubeći vezu sa sjećanjima i svijetom oko sebe, donoseći nepromišljene odluke i djelujući naglo i neodgovorno poput djece. Ova predstava posvećena je svima koji se više ne mogu sjetiti”, dodaje se.

Predstava se igra u dvorani Polanec, izvode je Branko Banković i Grigor Baždar, kostimografkinja je Minja Maretić Murtić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Koreografkinja Mirjana Preis je plesni pedagog u ZKM-u, a bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni ples s kojim je nastupala u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu te komparativnu književnost i latinski jezik na zagrebačkoam Filozofskom fakultetu.

Stručno se usavršavala u Koelnu, New Yorku, Londonu i Parizu te ostvarila brojne koreografije za Studio za suvremeni ples, Hrvatsku televiziju i ZKM.

Neke od njezinih zapaženijih koreografija su “Igra” S. Becketta, “Volpone” B. Jonsona, “Preludij za poslijepodne jednog fauna” I. Tomita i C. Debussya, autorski projekti “Moja domovina”, “Rubato”, “Prolazna soba”, “Exhibiton”, “Big iz bju:teful”, “Kaputt”, “Žena koja puno priča”, “Maraton”, “Gyekenyes Band” i koreografija Gavelline predstave “Leda”.

Preis je dobitnica brojnih priznanja i nagrada, među kojima 2004. i Nagrade hrvatskog glumišta za plesnu predstavu “Kaputt” kao najbolju u 2004., koja je izvođena još u Peruu i u Portugalu. Važna gostovanja imale su i ostale njezine predstave, “Metamorfoze” su igrale u Južnoj Koreji, “Big iz bju:teful” u Portugalu, “Žena koja puno priča” u Armeniji, Italiji i Egiptu, a hit predstava “Maraton” u Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Slovačkoj te BiH.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.