Brazilske vlasti angažirale su čak 220 tisuća vojnika u borbi protiv komaraca koji prenose zika virus i zbog kojeg je upitno čak i održavanje Olimpijskih igara u kolovozu u Rio de Janeiru.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila je kako “zika virus neće ugroziti Olimpijske igre jer će Brazil do kolovoza ostvariti značajne rezultate u borbi protiv komaraca”. Ona je kazala da je potpisala ukaza kojem se angažira 220 tisuća vojnika u borbi protiv virusa, a oni će posjetiti tri milijuna domova, te dijeliti letke u kojima se objašnjava kako se najučinkovitije boriti protiv komaraca, prijenosnika virusa.

“Brazil je dobio bitku protiv virusa žute groznice, a pobijedit će i zika virus”, kazala je Rousseff.

Zasad ne postoji lijek niti cjepivo protiv virusa čiji se simptomi pojavljuju 12 dana nakon uboda komarca.  Virus zika pojavio se 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike,  ali se do prošle godine nije smatralo da može izazvati ozbiljnije posljedice. Međutim, ove godine se proširio na područje cijele Amerike osim Kanade i Čilea, a znanstvenici vjeruju da je mutirao.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.