“Velikih 5”, jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih pratećih programa Zagreb Film Festivala (ZFF), što će se održati od 12. do 20. studenog, donosi i nova ostvarenja Pedra Almodovara, Andree Arnold i Paula Verhoevena.

Program, posvećen filmskim uspješnicama pet najvećih europskih kinematografija, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, i ove će godine “zadovoljiti istančana filmofilska osjetila, ali i širu publiku”, najavljeno je s festivala.

Uz filmove čiju režiju potpisuju neki od najpoznatijih suvremenih redatelja, tu je i nekoliko filmskih iznenađenja godine koji su žanrovskim eksperimentima ili pak zanimljivim i pomaknutim pričama izazvali prave male senzacije na europskoj festivalskoj sceni, dodaje se.

Veliku Britaniju predstavit će redateljica Andrea Arnold, proslavljenu filmovima “Akvarij” i “Orkanski visovi”. Prikazat će se njezin četvrti dugometražni film, “American Honey”, koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu žirija.

Kombinirajući dramu i film ceste, Arnold je snimila priču o napuštenim i odmetnutim adolescentima koji putuju Srednjom Amerikom prodajući pretplatu na časopise, pruživši fascinantan i sistematičan uvid u ne toliko poznat dio zemlje.

Za glumačku ekipu svog filma odabrala je skupinu mladih djevojaka i mladića bez glumačkog iskustva koje je pronašla na vlastitom putovanju Amerikom te je, potičući ih na zbližavanje i interakciju, počela snimati film.Uz dosad anonimne mlade glumce, u filmu glumi i Shia LaBeouf.

Među ‘velikih pet’ je i “Julieta” najslavnijeg živućeg španjolskog redatelja Pedra Almodovara, “elegantna i prepoznatljivo almodovarska priča o sjećanju i majčinstvu, u čijem su središtu strast, gubitak i intriga, ali i osobna transformacija”.

Film je nastao kao adaptacija triju isprepletenih priča kanadske nobelovke Alice Munro, a najavljuje ga se kao djelo koje posjeduje emotivnu i vizualnu kvalitetu njegovih najboljih ostvarenja.

Iz Francuske dolazi triler “Elle” američkog redatelja Paula Verhoevena, aktualni nacionalni kandidat za Oscara koji, “uz dozu satiričnog humora”, donosi “mučnu temu o uspješnoj menadžerici koju u vlastitom domu siluje zamaskiran muškarac”.

Riječ je o jednom od najkompleksnijih i najkontroverznijih ostvarenja redatelja holivudskih hitova “RoboCopa” i “Sirovih strasti” i njegovom prvom filmu nakon desetogodišnje stanke.

“Tipična priča o žrtvi i njezinom napadaču vješto je pretvorena u filmsku inačicu igre ‘mačke i miša’, a francuska glumačka diva Isabelle Huppert ostvarila je zapanjujuće snažnu ulogu za koju joj kritika već sada predviđa mogućeg Oscara”, ističe se u najavi programa.

Talijansku kinematografiju predstavlja jedno od najvećih filmskih iznenađenja ovogodišnje talijanske filmske produkcije donosi, priča o superjunaku utemeljena na popularnoj crtanoj seriji “Steel Jeeg” iz sedamdesetih godina.

To je film “Zovu me Jeeg” Gabrielea Mainettija, koji se poigrava ustaljenim obrascima filmova o superherojima. Za razliku od vizualno dotjeranih američkih pandana, ovdje je superheroj bivši sitni kriminalac i društveni marginalac, a umjesto u tipične okvire filmskog spektakla elementi nadnaravnog utkani su u vrlo realističnu priču u kojoj se ocrtavaju brojni problemi suvremenog talijanskog društva.

Festivalski miljenik Fatih Akin, njemački redatelj turskog porijekla čije je hvaljeno ostvarenje Glavom kroz zid iz 2004. osvojilo berlinskog Zlatnog medvjeda, donosi priču o dvojici 14-godišnjaka koji ukradu automobil i otisnu se na putovanje Njemačkom koje će im promijeniti život.

Od recentnih njemačkih ostvarenja prikazat će se “Tschick” Fatiha Akina, njemačkog redatelja turskog porijekla, čiji je film “Glavom kroz zid” iz 2004. u Berlinu osvojio Zlatnog medvjeda. Njegov novi film, utemeljen na kultnom i popularnom istoimenom romanu Wolfganga Herrndorfa, filmska je oda odrastanju.

Program Velikih 5 ostvaruje se u suradnji s EUNIC mrežom kulturnih instituta zemalja članica Europske unije.

Komentiraj