Iračke snage nastavile su u subotu slamati otpor džihadista Islamske države u Ramadiju, središtu većinski sunitske pokrajine Al-Anbar, čije bi zauzimanje moglo vratiti čast vojsci koju je IS ponizio 2014.

Irački vojnici u petak su napadnuti snajperima dok su se pri ulasku u grad u utorak suočili s ograničenim otporom džihadista, zbog čega su se nadali brzom zauzimanju položaja koje su izgubili u svibnju.

No, džihadisti su usredotočili svoju obranu oko nekadašnjeg sjedišta pokrajinske vlade u četvrti Hoz gdje bjesne sukobi.

“Nailazimo na nekoliko prepreka, većinom snajperiste i automobile-bombe”, kazao je natporučnik Bašar Husein, na položaju u susjednoj četvrti Hoz.

Brojčano moćnije, iračke snage koje su se u četvrtak nalazile na oko 500 metara od vladinog sjedišta, ali usporene eksplozivnim napravama koje su postavili džihadisti kao i snajperistima, otežano napreduju.

Otpor IS-a “sve je intenzivniji kako se iračke snage približavaju vladinom sjedištu”, kazao je neimenovani brigadni general. “Naše snage sad su pozicionirane na više od 300 metara od tih zgrada”, dodao je on. Broj boraca IS-a koji su ostali u Ramadiju procjenjuje se na manje od 400 osoba, a kruže glasine da džihadisti koriste stanovnike kao ljudski štit.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.