Učinkovitost novog lijeka protiv navala vrućine u razdoblju menopauze velik je korak u ublažavanju neugodnih simptoma od kojih pate brojne žene u klimakteriju, a terapija bi im mogla značajno poboljšati kvalitetu življenja, kažu znanstvenici s britanskog Imperial College London.

Lijek, koji se upravo testira na grupi žena u menopauzi, djeluje na način da blokira signal u mozgu koji potiče valunge, objasnili su znanstvenici.

Proizvodnja manje količine estrogena u jajnicima za vrijeme menopauze kod 70 posto žena rezultira navalama vrućine, što često ima vrlo neugodne posljedice na kvalitetu njihova življenja. Neke žene u razdoblju od 24 sata osjete i po 30 valunga, koji im ozbiljno remete san, utječu na odnos s okolinom i ometaju ih u obavljanju svakodnevnih obveza.

Endokrinologinja s londonskog Imperiala dr. Julia Prague za Daily Mail je kazala: ” Od svih simptoma menopauze čini se da žene najteže podnose valunge.”

Objasnila je da navale vrućine potiče hormon neurokinin B koji se otpušta u mozgu uslijed pada razine estrogena u organizmu. Dr. Prague i njezini kolege su ustanovili da su kod ženki laboratorijskih štakora kojima je davan spomenuti hormon zamijećene češće navale vrućine, ali i da su valunzi prestali nakon što im je ubrizgan lijek koji je blokirao taj učinak. Lijek koji obećava i koji bi mogao spriječiti naval vrućine sadrži kemijski spoj AZD4901, izvorno razvijen u sklopu liječenja oboljelih od shizofrenije. Britanski znanstvenici rekli su da novi lijek žele testirati na najmanje 30 žena u četveromjesečnom razdoblju.

Deset posto žena u menopauzi uzima hormonsku nadomjesnu terapiju, koja na umjetan način održava razinu estrogena u organizmu. No brojne među njima terapiju su prestale uzimati zbog upozorenja o njezinoj povezanosti s povećanim rizikom od srčanog udara te od razvoja raka dojke i jajnika.

Dr. Prague smatra da bi novi lijek mogao biti od velike koristi ženama koje ne smiju uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, ali i onima koje unatoč terapiji i dalje imaju navale vrućine.

“Ako rezultati budu očekivani, nadamo se da će primjena lijeka biti rutinska u roku od pet godina”, kazala je dr. Prague.

Komentiraj

FOTO:Screenshot YouTube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.