Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS)  osudila je u četvrtak izjavu kardinala Vinka Puljića, koji je na misi u Arbanasima kod Zadra rekao kako se “žene ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, jer će na taj način postati ‘štrace'”, a kardinal Puljić u međuvremenu je poručio da je njegova izjava izvađena iz konteksta.

U HNS-u su ocjenili kako se radi o sramotnoj, degradirajućoj i licemjernoj izjavi te smatraju da bi zbog kardinalovih riječi, kao osobe na tako visokoj funkciji u crkvenoj hijerarhiji, više crkvene instance trebale reagirati te, u najmanju ruku, opomenuti kardinala Puljića.

“U 21. stoljeću, u vremenu kada bi jednakost trebala biti neupitno ljudsko pravo, upravo oni koji bi, prema opisu svog posla, trebali širiti duhovne vrijednosti i smatraju se kompetentnima prenositi ih našoj djeci, šire diskriminaciju, netoleranciju, obezvrjeđuju i degradiraju druga ljudska bića na temelju spola”, naveli su iz HNS-a u priopćenju te naglasili kako im je sloboda pojedinca neupitna vrijednost, a diskriminacija po bilo kojoj osnovi neprihvatljiva.

Iz HNS-a su također isaknuli kako bez međusobnog uvažavanja i partnerstva muškaraca i žena društvo ne može ići naprijed, nije slobodno, kvalitetno ni pravedno. “Tim više nas”, poručuju, “iznenađuje sramotna izjava kardinala Puljića, koja je još jedan dokaz potrebe uvođenja spolnog i građanskog odgoja u škole”.

Kardinal Puljić, čija je izjava izazvala niz negativnih reakcija u medijima i po društvenim mrežama, dan nakon što je objavljena, za tportal je rekao da je sve to ‘izvađeno iz konteksta’, ali se i ispričao ako je nekoga povrijedio.

“To je u medijima izvađeno iz konteksta. Rekao sam da je ženama Bog dao dostojanstvo i da ga one koji puta ne znaju njegovati i čuvati. I onda im se dogodi da se s njima postupa kao sa štracama. Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo”, kazao je Puljić za tportal.

Komentiraj