Grupa žena u srijedu ujutro jedrilicom će pokušati stići do Pojasa Gaze i tako prekinuti desetogodišnju izraelsku blokadu te palestinske enklave, rekla je u utorak njihova glasnogovornica Claude Leotic.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2006., pojačanom 2007. nakon što je kontrolu nad enklavom preuzela palestinska islamistička skupina Hamas.

Izrael tvrdi da je cilj pomorske i kopnene blokade spriječiti da do Hamasa stignu razne potrepštine koje se mogu upotrijebiti u vojne svrhe.

Petnaest žena u srijedu ujutro pokušat će probiti blokadu jedrilicom Zaytouna-Oliva, rekla je Leotic.

“Strahujemo da će nas Izraelci napasti”, kako bi spriječili da naš brod stigne do obala Gaze, rekla je u utorak u telefonskom razgovoru za AFP.

Izraelski mediji su, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, u posljednjih nekoliko dana izvješćivali o tome da će izraelska mornarica presresti jedrilicu i prepratiti je do izraelske luke Ashdod kako bi spriječila dolazak u Gazu.

Zaytouna-Oliva jedna je od dviju jedrilica koje su u rujnu isplovile iz Barcelone.

Flota koja plovi pod nazivom “Ženski brod za Gazu”, dio je šire koalicije Slobodne flote koju čine propalestinski brodovi koji redovito kreću prema Gazi iz svih dijelova svijeta, nastojeći razbiti izraelsku blokadu. Dosad to nije uspjelo nijednom, a izraelske su vlasti neke sudionike uhitile.

Jedna od takvih operacija pretvorila se 2010. u tragediju kada su izraelski komandosi ubili deset turskih aktivista.

Među ženama različitih nacionalnosti na brodu Zaytouna-Oliva je i sjevernoirska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. Mairead Maguire.

Komentiraj