Ministar kulture Zlatko Hasanbegović prošlog je tjedna raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije, o čemu su u današnjoj emisiji ‘U mreži prvog’ govorili saborski zastupnici Sabina Glasovac (SDP) i Andrija Mikulić (HDZ), Željka Markić iz udruge ‘U ime obitelji’, te član raspuštenog povjerenstva Tonči Kursar.

Kursar je rekao kako je odlučivanje Povjerenstva bilo potpuno transparentno i kako je mislio da će Povjerenstvo svoj mandat odraditi do kraja. “Nova Vlada je mogla pripremiti novu medijsku strategiju radi kontinuiteta, jer je i bivša vlada bila Vlada RH. Ovo je trebalo izvesti elegantnije i poštovati kontinuitet”, poručio je Kursar.

Andrija Mikulić je rekao kako članovi Domoljubne koalicije nisu krivi što na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu nije bilo kvoruma. Glasovac je, pak, rekla kkao predsjednica Odbora Gordana Rusak već drugi put na sjednici nije imala kvorum. “Sve je to spin HDZ-a”, kazala je Glasovac. “Do ovog ‘kirurškog odstranjivanja’ nije trebalo doći. Povjerenstvo je trebalo raditi do listopada”, dodala je.

Željka Markić istaknula je kako je zabrinuta ‘islamofobijom’ kojom se krenulo na ministra kulture Hasanbegovića. Udruga ‘U ime obitelji’ podržala je smjenu Povjerenstva jer im je sporan način dodjele sredstva neprofitnim medijima.

Istaknula je LGBT portale Crol.hr i VoxFeminae koji su ‘govorom mržnje napadali njezinu udrugu’ te izjavu Zdenka Duke da ‘sad novce dobijaju naši, a kad se vlast promijeni onda će novce dobivati vaši’. Markić je Kursara upitala i zašto portal njene udruge Narod.hr nije dobio potporu Povjerenstva, na što joj je Kursar odgovorio da se pri dodjeli novca gledalo da se pomogne ‘specifičnim manjinama’ kako bi se njihov glas čuo.

Komentiraj