Britanski premijer David Cameron u utorak je kazao da je njegova vlada jednoglasna oko prijedloga zakona o zračnim udarima na militante u Siriji, prikazavši tako svoju vladajuću stranku ujedinjenu po pitanju koje je unijelo razdor među oporbene laburiste.

Cameron želi pokrenuti zračne udare protiv Islamske države što je moguće prije, uvjeren da Britanija, nakon što je IS preuzeo odgovornost za napade u Parizu, više ne može pitanje svoje sigurnosti povjeriti drugim zemljama.

No, njegovo nastojanje da dobije zeleno svijetlo za tu akciju u Donjem domu parlamenta produbilo je podjelu unutar oporbene Laburističke stranke. Novi vođa laburista Jeremy Corbyn optužio je Camerona da srlja u rat i pozvao laburističke zastupnike koji su skloni toj opciji da “ponovo razmisle i uskrate potporu vladinom vojnom angažmanu u Siriji”.

Prema Cameronovim riječima, njegov kabinet je glasao za prijedlog zakona o proširenju zračnih udara u Iraku na Siriju. Britanski borbeni zrakoplovi sudjeluju u zračnim udarima na sunitske pobunjenike u Iraku od 30. rujna prošle godine.

Premijer je najavio dugu i temeljitu raspravu o tom pitanju u parlamentu. Na upit o izgledima da osigura većinu, kazao je: “Pričekajmo pa ćemo vidjeti”. Kako javljaju britanski mediji, 50 laburističkih zastupnika spremno je prikloniti se vladi i glasati za zračne udare u Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.