Na autocesti od Maribora prema Ljubljani kod Celja i Slovenskih Konjica u utorak su svečano otvorene prve dvije  brze električne punionice za vozila na električni pogon, što je dio europske ekološke  kampanje “Zeleni koridori”, u okviru koje  se do kraja ove godine u Sloveniji planira otvaranje 26 takvih punionica.

Projekt  se financira sredstvima Europske unije, a organizira ga ministarstvo za infrastrukturu, u suradnji s nacionalnim distributerom električne energije SODO te naftnim kompanijamja OeMV i Petrol.
Slovenski dio projekta srednjoeuropskih zelenih koridora kojim će se na autocestama Slovačke, Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske postaviti ukupno 115 brzih punionica za električna vozila, uz osigurani sustav interoperabilnosti i roaminga (gostovanja), predviđa takve punionice na svakih 50 kilometara.
Time se Slovenija uvrštava u sam europski vrh, kazao je prigodom otvaranja punionica na odmorištima Tepanje i Lopata ministar infrastrukture Peter Gašperšič.
Punionice omogućuju istodobno punjenje dvaju električnih vozila i plaćanje korisničkom karticom onima koji sklope ugovor s vlasnicima punionica, dok će ostali na Petrolovim i OeMV-ovim pumpama moći kupiti prepaid kartice.
Sve punionice imaju nadstandardnu tehnologiju, što znači  da osiguravaju kompatibilnost s većinom električnih vozila koja se nude na tržištu. Korisnicima omogućuju punjenje snage 50 kilovata DC (istosmjerne) i  43 kilovata AC (izmjenične) struje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.