Vlak s oko 150 izbjeglica koji su slovenske vlasti u četvrtak bile zaustavile na granici s Hrvatskom krenuo je tijekom noći na zapad Slovenije, priopćila je slovenska policija a prenosi AFP.

Vlak s tri vagona u petak je oko 2.00 sata po mjesnom vremenu iz željezničke stanice u Dobovi, na granici s Hrvatskom, pošao prema Postojni, na zapadu Slovenije, javlja slovenska policija.

Migranti će biti smješteni u centar za strance u Postojni.

Prva skupina izbjeglica u Sloveniji

Ova skupina s oko 150 izbjeglica je prva koja ulazi u Sloveniju otkako je priljev migranata iz Srbije zaustavljen zbog zatvaranja madžarske granice i pokušava preko Hrvatske i Slovenije stići do sjeverne Europe.

Ovih 150 izbjeglica bilo je zaustavljeno na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije jer im slovenske vlasti nisu dopuštale ulazak zbog toga što nisu posjedovali potrebne dokumente.

“U redovitoj kontroli vlaka (iz Hrvatske) na granici otkrili smo da 150 od 300 putnika ne ispunjava uvjete za ulazak u Sloveniju”, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik slovenske granične policije Anton Štubljar novinarima u Dobovi.

Glasnogovornik je dodao da vlasti pripremaju što brži povratak tih izbjeglica u Zagreb.

Slovenska policija nije poslije htjela reći zašto je na koncu dopustila  ulazak u Sloveniju. Portal 24ur piše da su izbjeglice morali biti smješteni u Sloveniji zato što ih Hrvatska nije htjela primiti natrag. Iz slovenske policije za STA je rečeno da povrat ovih izbjeglica u Hrvatsku nije bilo moguće organizirati.

Kako javlja slovenski državni radio, šesnaest dodatnih policijskih vozila stajalo je u noći na petak blizu željezničke stanice u Dobovi.

Željeznički promet između Hrvatske i Slovenije obustavljen je do petka ujutro, izvijestila je STA.

Glasnogovornik je usto rekao da su u još tri navrata 24 stranca pokušala ući u Sloveniju nedaleko odatle, na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Obrežje i da su svi vraćeni.

Cerar: Izjave hrvatskog ministra o koridorima nekorektne i opasne, moramo štititi Schengen

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da su izjave o koridorima za izbjeglice “nekorektne i opasne” i da Slovenija nije s Hrvatskom razmatrala takvu mogućnost.

“Takve su izjave hrvatskog ministra unutarnjih poslova, o tome da smo se navodno dogovarali o mogućim koridorima za masovan prijelaz migranata preko hrvatskog i slovenskog teritorija nekorektne, ne samo to nego i opasne jer obećavaju nešto što se ne smije dogoditi”, kazao je Cerar kasno navečer u emisiji Slovenske televizije o izbjegličkom problemu.

“Takvih dogovora nije bilo i ne može ih ni biti. Slovenija ima na granici s Hrvatskom schengenski režim. Tu vrijede određena pravila i kroz schengensku granicu ne smijemo puštati ljude koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU, to Hrvatska dobro zna”, kazao je slovenski premijer.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.