Splitsko-dalmatinska županija donirala je splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) 250 tisuća kuna za kupnju dvaju uređaja, a ček je u srijedu ravnatelju bolnice Ivi Juriću predao župan Zlatko Ževrnja.

Od doniranog novca kupit će se automatski injektor za MSCT uređaj, koji stoji 150 tisuća kuna, a 100 tisuća kuna izdvojit će se za “shaver sistem” za artoskopske zahvate na koljenu.

Na uručenju donacije u zgradi županije, govoreći o splitskome KBC-u kao velikom sustavu s 3600 zaposlenih kojemu gravitira oko 850 tisuća pacijenata, župan Ževrnja je istaknuo da su potrebe zaista velike.
“Nažalost, zbog teške financijske krize, država ne može sve to pratiti pa je županija odlučila pomoći. Bilo nam je bitno da se zbog nedostatka tih uređaja ne zaustavljaju operacije i pregledi. Do sada smo uz ovih 250 tisuća već donirali 160 tisuća kuna dječjem odjelu, a još ćemo 200 tisuća kuna dati odjelu oftamologije za nabavu nužnih uređaja”, istaknuo je te dodao da im je proračun “drastično smanjen”, ali se moraju brinuti o potrebama pacijenata.
Ravnatelj KBC-a Ivo Jurić zahvalio je županiji na izdašnim donacijama koje im daje svake godine, dodajući da su prošle godine dobili 2,8 milijuna kuna, a ove će godine to biti najviše 800 tisuća kuna. Dodao je da su ove godine donacijama rješavali akutne probleme kako bi mogli normalno raditi i biti na usluzi svim pacijentima.
Na pitanje koji su im uređaji trenutačno najveći problem, ravnatelj Jurić je odgovorio da im “praktički svega nedostaje”, a riječ je o visokosofisticiranim uređajima kojima se koriste kirurške i anesteziološke službe.

“Za sada se pokrivamo i prema mogućnostima nabavljamo nove uređaje. Mogućnosti u ovoj besparici nisu baš velike. Dijagnostičke uređaje smo ove godine relativno dobro pokrili. Ministarstvo nam je dalo dva najsuvremenija MSCT uređaja, a čekali smo ih 11 godina. Jedan će biti montiran u rujnu, drugi poslije njega. Radi se o super 128-slojnom uređaju koji će zamijeniti jedan jednoslojni MSCT”, objasnio je.
Na pitanje hoće li se obnoviti oko dvije tisuće metara četvornih, gdje je bio odjel ginekologije, i prenamijeniti u četiri operacijske dvorane i smještajne kapacitete za pacijente, ravnatelj je odgovorio kako im je to u planu, ali riječ je o skupoj investiciji za kojuje, po procjenama, potrebno oko dva milijuna eura. Glavna im je zadaća, dodao je, urediti neurokirurgiju i jedinicu intenzivne skrbi koja je izgorjela u požaru, za što su prikupili oko 700 tisuća kuna, ali još im nedostaje milijun kuna.

Ravnatelj Jurić najavio je da će se u središtu grada – u Toplicama uskoro otvoriti turistička ambulanta kojom će se u bolnici rasteretiti Hitni prijam. Rekao je da se samo čeka dopis Ministarstva zdravlja, nakon čega mogu početi s radom.

“Njima smo uredno predali sve papire i evo – već deset dana čekamo dopis od ministra. Napravili smo sve planove i preduvjete, a grad je voljan investirati u uređenje ambulante. Nadam se da bi otprilike za mjesec dana trebali početi s radom”, rekao je Jurić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.