U petak su na zagrebačkom Županijskom sudu saslušani vještaci u slučaju protiv Zdravka Mamića, a sutkinja Erna Dražančić odbila je prijedlog obrane izvršnog predsjednika Dinama da nekretninama jamči za izlazak na slobodu, javlja N1 televizija.

Mamiću je određena jamčevina od 14 milijuna kuna koje je mogao položiti u gotovini ili nekretninama, ali sutkinja je procijenila kako dvije nekretnine koje je Mamić ponudio nisu adekvatne. Ista sutkinja jučer je odredila da je nekretnina koju je sin Zdravka Mamića Mario, ponudio za jamstvo od 5 milijuna kuna, zadovoljavajuća.

“Sutkinja je u potpunosti prihvatila argument USKOK-a, te odbila prijedlog Zdravka Mamića za jamstvo konkretnim nekretninama”, rekao je okupljenim novinarima Tonći Petković, zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Komentiraj