Zbog zatvaranja balkanske rute broj migranata koji su iz Austrije ušli u Njemačku pao je u ožujku ispod 5000, sedam puta manje nego u veljači, objavio je u subotu dužnosnik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom je da ispuni obećanje o usporavanju migrantskog vala, nakon što je u najmoćnije europsko gospodarstvo prošle godine stiglo milijun migranata i izbjeglica, izazvavši kritike tko će sve to platiti i kako će se ti ljudi integrirati u njemačko društvo.

U veljači je iz Austrije u Njemačku stiglo 38.570 migranata, već značajno manje od 64.700 u siječnju. Austrija je glavna ulazna točka za migrante u Njemačku.

Beč je u veljači uveo granične kontrole, izazvavši domino efekt u Europi zbog kojeg su u Grčkoj zaglavile tisuće ljudi, većina bježeći pred ratom i nasiljem u Siriji i drugim zemljama.

U ponedjeljak na snagu stupa kontroverzni plan EU-Turska koji bi trebao usporiti dolazak migranata u zapadnu Europu.

Njime su predviđeni financijski i politički ustupci Turskoj u zamjenu za prihvaćanje izbjeglica i migranata iz Grčke. Kritičari strahuju da će Europa zbog toga biti mekša prema Ankari oko pitanja kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda.

Komentiraj

FOTO:EPA/SIMELA PANTZARTZI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.