Zbog očekivanog porasta  temperatura tijekom ovog tjedna slovenska agencija za okoliš proglasila je za razdoblje od srijede do petka najviši stupanj opasnosti od elementarnih nepogoda, tzv. “crveni alarm”, a vjeruje se da bi mogao biti oboren i temperaturni rekord iz kolovoza 2013., kada je u mjestu Cerklje ob Krki živa dosegnula 40,8 stupnjeva Celzijusa.

Velik porast dnevnih temperatura slovenski meteorolozi najavljuju posebno za četvrtak i petak, a crveni alarm vrijedi za najveći dio Slovenije, osim krajnjeg sjeverozapada koji je pod klimatskim utjecajem Julijskih Alpa.

Meteorolozi i medicinski stručnjaci savjetuju da se u danima najvećeg temperaturnog opterećenja građani sredinom dana i u popodnevnim satima zadržavaju u zatvorenim prostorijama, a ne na otvorenom iili da otiđu u nešto hladnije planinske predjele, a poljoprivrednicma i vlasnicima domaćih životinja da se, osim za vlastite povećane potrebe za vodom, dobro pobrinu i za napajanje svojih kućnih mezimaca i domaćih životinja.

U kritičnim danima bit će potrebno izbjegavati veće fizičke napore, pred spavanje prozračiti prostorije i osigurati potrebno kruženje zraka, dok oni koji odlaze na put automobilom, bilo na posao ili u druge krajeve, moraju pred polazak dobro provjetriti unutrašnjost vozila, upozoravaju slovenski medicinski i meteorološkii stručnjaci.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.