Predsjednik splitskog SDP-a i gradonačelnik Ivo Baldasar nije želio komentirati raspuštanje gradske organizacije SDP-a na Dan grada i blagdan sv. Duje te poručio kako će za izjave biti vremena idućih dana, nakon vikenda.

“Danas je sveti Duje i na nijedan način ne želim umanjiti i zasjeniti vrijednost i važnost današnjeg dana. Kao gradonačelnik imam protokolarne obaveze, a ostatak vikenda provest ću sa sugrađanima i obitelji. Za sve izjave će biti vremena u narednim danima”, napisao je kratko gradonačelnik Ivo Baldasar.

Predsjedništvo SDP-a raspustilo je organe Gradske organizacije SDP-a u Splitu i za povjernika je imenovalo Darka Parića, te je Glavnom odboru stranke predložilo da raspusti gradsku organizaciju SDP-a u Splitu, rekao je popodne glavni tajnik stranke Igor Dragovan nakon sastanka Predsjedništva stranke u Crikvenici.

Kako se neki mediji prije službene potvrde objavili tu informaciju, splitski SDP-ovci bili su zatečeni i izneađeni, osobito zato što je odluka donesena na Dan Grada. Tako je dogradonačelnica Splita Aida Batarelo vijest o raspuštanju splitskog ogranka doznala od novinara i ostala zatečena. Rekla je da “nema pojma” ni o čemu takvome jer je u protokolu s premijerom i ostalim gostima na ručku u Lori. “To znači, ako je to istina, da ja u ovom trenutku više nisam članica SDP-a”, dometnula je.

Milat: To nije način

Veteran splitskog SDP- a i predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, te nekadašnji čelni čovjek gradskog SDP- a Josip Milat kaže da se raspuštanja tijela ogranaka stranaka događaju u mnogim strankama samo je pitanje razloga zbog kojeg se to događa. Ako se raspuštanje dogodilo zato što dio splitske organizacije nije podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića na unutarstranačkim izborima,  onda je to više nego sramotno i to “više nije socijaldemokratska partija”. Ako je raspuštanje odgovor na Baldasarovu inicijativu oko kandidata za gradonačelnika, to se može i razumjeti, ali onda se ne raspušta organizacija, drži Milat.

“Mi nismo imali nikakve naznake da će se takvo što dogoditi, a ni sada nemamo obrazloženje zašto se to dogodilo. To obrazloženje trebamo dobiti. U svakom slučaju to nije način. Ako se nešto odnosilo na Baldasara, onda je trebalo predsjedništvo stranke imati petlju i doći na sjednicu da o tome otvoreno razgovaramo. To su demokratski odnosi, a ne u tajnosti pripremati takovu odluku”, izjavio je za Hinu Milat.

Na pitanje kako komentira to što su splitski SDP- ovci, Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Branko Grčić i Darko Parić, danas u Crikvenici svi digli ruke za raspuštanje ogranka, Milat kaže da su to Milanovićevi kadrovi, te da su tu radili “šalabahteri”, a i riječ je o “karijeristima koji ne žele izgubiti svoju poziciju”.

Po njegovim riječima,  mjesto za čelnog čovjeka gradskog SDP- a čuva se upravo za sadašnjega privremenog povjerenika Darka Parića koji je, kaže, “poslušnik koji to očekuje”.

“To društvo splitskih SDP- ovaca u Zagrebu su bili u sastavu Vlade, a Milanović ih je stavio na listu. Savršeno je jasno da u SDP-u listu sastavlja predsjednik. Oni koji očekuju da i dalje budu u prvom planu oni su naravno uz Milanovića”, kazao je Milat. Ocijenio je da navodni razlog raspuštanja splitskog SDP- a zbog lošeg rada nema smisla jer oni ne rade ni bolje ni gore nego druge organizacije.

To su priče za malu djecu, dometnuo je. Smatra da je upravo Milanović “uvjetovao da se splitska organizacija podijeli”.

Komentar o raspuštanju splitskog SDP-a nije se za sada mogao dobiti od istaknutih članova stranke. Tako se, među ostalim, unatoč upornog pozivanja na mobitel, ni Branko Grčić, ni Arsen Bauk, niti Darko Parić za sada nisu javili na pozive novinara kako bi komentirali današnju odluku SDP- a u Crikvenici o raspuštanju ogranka te stranke u Splitu.

Komentiraj