Gradska uprava Ankare objavila je u ponedjeljak zabranu svih vrsta javnih okupljanja u turskoj prijestolnici zbog opasnosti od atentata.

U priopćenju na svojoj mrežnoj stranici gradske vlasti Ankare objavile su  zabranu “svih vrsta okupljanja i manifestacija na javnim mjestima kao što su ceste, trgovi, ulice i parkovi do 30. studenoga 2016.”

Navodeći kao razlog informacije da terorističke organizacije pripremaju nove atentate, gradska uprava piše da je zabrana odlučena u sklopu izvanrednog stanja uvedenog u srpnju nakon pokušaja državnog udara.

U Turskoj, a posebice u glavnome gradu Ankari i u Istanbulu u godinu dana izvedeno je nekoliko atentata za koje je odgovornost pripisana kurdskim pobunjeničkim skupinama ili džihadističkoj Islamskoj državi (IS) u kojima je ubijeno više desetaka osoba.

U najgorem napadu u modernoj povijesti Turske 10. listopada 2015. ubijene su 103 osobe u bombaškom napadu ispred kolodvora u Ankari, a komemoracija održana na godišnjicu prošli je tjedan bila obilježena sukobima prosvjednika i snaga reda.

Izvanredno stanje, uvedeno 20. srpnja na rok od tri mjeseca nakon pokušaja državnog udara, bit će 19. listopada automatski produljeno za 90 dodatnih dana.

Komentiraj

FOTO:EPA/TUMAY BERKIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.