NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE upozorava na to da je Slaviši Lekiću direktno ugrožena sigurnost zbog medijskih istupa Vučićevih poslušnika u Informeru i na TV Pinku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je u ponedjeljak da je nakon nedjeljne emisije na TV Pinku direktno ugrožena sigurnost novinara Slaviše Lekića i pozvalo nadležne službe da poduzmu neophodne mjere kako bi ga zaštitili. Udruženje novinara ističe da su prijetnje kulminirale nakon emisije na TV Pinku, u kojoj je glavni i odgovorni urednik tabloida Informer Dragan J. Vučićević označio Lekića kao jednog od sudionika u navodnom državnom udaru.

KAO JEDINI DOKAZ U PRILOG toj suludoj, ali opasnoj tvrdnji naveden je Lekićev intervju za Nacional koji je objavljen prije dva tjedna. NUNS dodaje da je u istom kontekstu Lekića spomenuo i ministar pravde Nikola Selaković. “Lekić je u spornoj emisiji na TV Pinku optužen i da je imao značajnu ulogu u ‘medijskoj pripremi’ ubojstva Zorana Đinđića. NUNS smatra da je na ovaj način Lekić označen kao državni neprijatelj, što može imati nesagledive posljedice za njegovu sigurnost”, naglašeno je u priopćenju. Ovo udruženje upozorilo je državna tijela Srbije, prije svih ministra Selakovića i ministra policije Nebojšu Stefanovića, da su direktno odgovorni ako na bilo koji način bude ugrožena Lekićeva sigurnost.

Lekić je u prošlom broju Nacionala odgovorio na optužbe urednika Informera Dragana Vukičevića, a u međuvremenu je u beogradskoj policijskoj stanici u Ulici Milana Rakića, obavijestio policiju o prijetnjama i osobama koje prate njegovo kretanje. Tom prilikom napravljena je i službena bilješka, ali je Lekiću rečeno da MUP ne može ništa učiniti jer, kako mu je objašnjeno, u njegovoj prijavi nema elemenata krivičnog djela.

Prijetnje Lekiću zbog intervjua za Nacional samo su posljednje u nizu prijetnji novinarima i medijskim djelatnicima koje se zadnjih dana događaju u Srbiji. Osim što se prijeti Lekiću, prijeti se i vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću i članovima njegove obitelji. Kao i u Lekićevu slučaju, prijetnje Rodiću stigle su nakon medijskih napada na TV Pinku i u listu Informer, u kojima je danima vođena medijska kampanja protiv vlasnika Kurira. Pink i Informer su svakodnevno objavljivali niz neistinitih informacija o Rodićevu životu i radu, a nakon toga je primio i prijeteće poruke zbog kojih je zatražio zaštitu policije. U jednom od prijetećih e-mailova tako se navodi da će Rodić biti “pronađen u ulazu zgrade silovan i ubijen od batina” te mu se prijeti da će završiti kao Zoran Đinđić. Atmosferu medijskog linča dodatno je potpalio i srbijanski ministar za rad koji je u emisiji TV Pinka optužio vlasnika Kurira da vodi hajku protiv premijera Vučića, a ministar pravde Selaković izjavio je da će Srbija reagirati kao pravna država na pokušaje destabilizacije i da će se svi kriminalci naći iza rešetaka. Dakle, ne samo pojedinci poput Lekića i Rodića, nego i svi oni za koje “pravnoj državi” neće biti teško dokazati da oni koji kritiziraju Vučića, zapravo, destabiliziraju Srbiju.

  • U SPIRALI LUDILA ČELNIK lnformera počeo je za proizvodnju kaosa i pripremu državnog udara optuživati i Nacional, tvrdeći da iza pisanja Kurira i Nacionala stoji crnogorski poslovni čovjek Ratko Knežević

NA SVE TO REAGIRALA JE i Demokratska stranka iz koje je najavljeno da će podnijeti krivične prijave protiv premijera Aleksandra Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara jer su, kako navodi DS, tijekom nedjelje izvršili više krivičnih djela, a sve s ciljem da u Srbiji uvedu strahovladu.

Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić na konferenciji za novinare rekao je da je premijer izvršio krivična djela zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem te da je “kroz pritiske, prijetnje, fantomke i duge cijevi” pokušao uspostaviti atmosferu staha. “To sociolozi nazivaju cezarističkom diktaturom, a mi pokušajem uspostavljanja strahovlade”, rekao je Pajtić koji smatra da se sve to čini kako bi Vučić dobio na popularnosti i radi uspostavljanja apsolutne vlasti.

U ovim suludim konstrukcijama, kao i u napadima na Rodića, ističu se i medijske platforme poznatog srpskog tajkuna Željka Mitrovića, o čijim je živopisnim medijskim aktivnostima Nacional više puta pisao. U spirali ludila čelnik Informera počeo je za proizvodnju kaosa i pripremu državnog udara optuživati i Nacional, tvrdeći da iza pisanja Kurira i Nacionala stoji crnogorski poslovni čovjek Ratko Knežević. Sve to pokazuje zastrašujuće naličje Vučićeve autokratske vladavine u Srbiji, ali i ispravnost Lekićevih tvrdnji da je Vučić opasniji od Miloševića, iako još ne ubija.

Komentiraj

FOTO:Nacional
PODIJELI
Rođen sam u Beogradu 1959. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka. U novinarstvu od maja 1986. godine, kada sam se zaposlio u Tanjugu, gde sam radio gotovo deceniju, a u novinskoj agenciji FoNet sam od njenog osnivanja 1994. godine. Od kad sam u ovom zanatu, za mnoge novinare u Srbiji sam čuo da rade "za Službu". Koliko mi je poznato, samo smo pokojni Slavko Ćuruvija i ja radili "u Službi". U Službi državne bezbednosti Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove sam proveo tri meseca - februar, mart i april 1986. godine. To mi je bilo prvo zaposlenje. Otac i tašta su udružili snage da bi mi našli posao - on je bio pukovnik u vojsci, ona je radila u Interpolu. Bilo je glupo očekivati da će mi naći radno mesto u biblioteci ili filharmoniji. Vrhunac u novinarstvu sam dostigao posle NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, kada sam počeo da radim kao fikser za londonski The Guardian. Tokom dva i po meseca bombardovanja sam u FoNetu primio 225 nemačkih maraka. Rory Carroll iz The Guardiana mi je plaćao 150 maraka dnevno. Posle samoubilačkih avionskih napada na Svetski trgovački centar u Njujorku 11. septembra 2011. su zapadni mediji prestali da se interesuju za Srbiju i Balkan, pa sam izgubio dodatni posao fiksera. Osama Bin Laden mi je oteo mnogo novca. Da sam ga sreo na ulici, šutnuo bih ga u međunožje. Za Nacional sam počeo da pišem krajem 1996. godine, posle čega je usledila trogodišnja pauza. Nacional me reaktivirao posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana u januaru 2000.