Najboljim krimićem recentne domaće književne produkcije po izboru publike proglašen je u subotu navečer u Zagrebu roman “Stvarno je odlično baviti se kriminalom” autora Nenada Stipanića najavljen kao “roman nezaštićenog svjedoka” u kojemu autor “daleko najuvjerljivije do sad progovara iz perspektive nezaštićenog pripovjedača”.

Za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna Stipanićev je roman odabran među šest romana iz uže selekcije od njih ukupno jedanaest objavljenih u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke kriminalističkih romana iz pera domaćih i regionalnih autora “Balkan Noir”. Biblioteku objavljuje list 24 sata u suradnji s nakladnicima Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga.

Ove godine nagrada je dodijeljena samo najboljemu romanu po mišljenju čitatelja (prošle je dodijeljena i nagrada žirija), a glasovanje se odvijalo i online i fizičkim glasovanjem ubacivanjem glasova u glasačke kutije u sklopu književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF), koja se u organizaciji Naklade Ljevak održava od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) i na još nekoliko lokacija.

Pobjednika je na posebnoj svečanosti u sklopu ZBF-a u MUO-u proglasila koordinatorica festivalskog programa Ivana Bodrožić, a novčanu nagradu, koju sponzorira Podravka, uručio mu je predstavnik medijske grupacije Styria Ivan Tolj.

Nenad Stipanić (1973.) piše prozu, radiodrame, TV i filmske scenarije, novinske feljtone, te objavljuje u književnim časopisima Quorumu, Književnoj rijeci, Libri liberi, Zarezu, Fantomu slobode, Knjigomatu, Arsu(Crna gora) Apokalipsi (Slovenija) i ostaloj periodici, na internetskim portalima i na Trećem programu Hrvatskog radija.

Priče su mu uvrštene u niz zbornika i antologija, a zbirka priča “Odlično je baviti se kriminalom” (2008.) uvrštena je u pregled najbolje hrvatske proze o ratu i njegovim posljedicama “Linija razdvajanja” Strahimira Primorca. Objavio je još zbirke priča “Sprinteri u labirintu” (2005.), te roman “Izbacivači Majke Božje” (2012.).

Njegov roman “Stvarno je odlično baviti se kriminalom”, najavljen kao “domaći sudar Charlesa Darwia, Quentina Tarantina i Vjenceslava Novaka”, svojevrsna je nadogradnja zbirke slična izmena iz 2008. Priča je to o kriminalcu koji je vječiti početnik, koji pleše na rubu, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, ali “ne radi drogu i oružje” i koji u nuždi izigrava i detektiva te profesionalno zaštitari.

Stipanić je istaknuo kako je jako uzbuđen nagradom koja je stigla “nakon 15 godina upornog objavljivanja i pisanja”. Zahvalio je svima koji su glasovali za njegov roman, izdavaču koji ga je objavio, te svojem uredniku Kruni Lokotaru “bez kojega ta knjiga ne bi ni postojala”.

Za nagrade su se još natjecali romani “Mima i vaše kćeri” Želimira Periša, “Sestrica s jezera” Gorana Tribusona, “Tri petka u travnju” Pavla Pavličića, “Crna vreća” Vesne Ćuro-Tomac i “Sva je priroda divlja i surova” Ivančice Đerić.

Uoči proglašenja svoj je ‘noirovski’ roman “Poglavnikov pudl”, objavljen u biblioteci Balkan noir, u razgovoru s urednicom Dianom Matulić i književnom kritičarkom i prevoditeljicom Jagnom Pogačnik predstavio Edo Popović. Roman je najavljen kao “nabrijan i duhovit krimić čiji je glavni protagonist društvena pozadina kojom je sve determinirano”, a u kojemu Popović “bez i jedne suvišne rečenice predstavlja jasne obrise groteske društvene izokrenutosti”.

Komentiraj