Pentagon u svom izvješću nije baš nahvalio završnu fazu proizvodnje F-35, iznimno skupog borbenog zrakoplova smanjene vidljivosti za radare koji američka vojska pomalo uvodi u službu.

Kako se navodi u tom izvješću Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke zračne snage svoje prve F-35 uspjeti proglasiti operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano.

Te letjelice “možda neće ispuniti tražene tehničke zahtjeve” da bi se proglasile operativnima, ocjenjuje se u dokumentu ureda za operativno ispitivanje i ocjenu.

Uzrok kašnjenja je u iznimno složenom informatičkom sustavu F-35 koji i dalje pokazuje “nedostatke”.

Premda je mornarički korpus ljetos proglasio operativnima svojih prvih deset F-35 s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izvješću.

Nedostatci informatičkog sustava koji se još dotjeruje prouzrokuju “nejasnoće u signaliziranju opasnosti” pilotu.

Izvješće upozorava i na problem sa sjedalom za katapultiranje koji može ozlijediti pa i usmrtiti pilota u slučaju izbacivanja.

Zbog tog problema, za čije će otklanjanje možda trebati i godina dana, letačima ispod 61 kg zabranjeno je upravljanje zrakoplovom, navodi se u izvješću.

Pentagonov konstruktorski ured otklono je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već dosta kasni.

“Naš tim se pokazao uspješnim u svladavanju tehničkih izazova (…) i u pravodobnom izvršavanju svojih obveza”, rekao je general Chris Bogdan koji vodi tim.

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s proračunom koji se procjenjuje na 398,6 milijarda dolara za 2443 letjelice, ili 163 milijuna dolara po letjelici.

Taj zrakoplov Lockheed Martina koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare trebao bi biti šest puta uspješniji od današnjih zrakoplova u borbi i u izviđanju, a osam puta uspješniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori.

Uz Sjedinjene Države, za F-35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira ih nabaviti 138.

Završeno je već gotovo 170 zrakoplova, rekao je tim generala Bogdana.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.