Deset godina ‘glazbene čarolije’ kojom od anonimnih glazbenika nastaju prepoznatljivi bendovi, borba za održavanje eventa, desetljeće povezivanja umjetnika i posjetitelja iz cijelog svijeta oko zajedničkih vrijednosti – sve je to stalo u ovogodišnji Demofest.

Najveći regionalni festival demo bendova i domaćin odličnih koncerata, održao se ovaj vikend u Banja Luci te priredio pravi glazbeni spektakl koji će se još dugo prepričavati.

Posjetitelji su na vrhuncu same večeri pozdravili nove pobjednike Demofestovog natjecanja za demo bendove – grupu Slonz iz Šapca, koja je osvojila snimanje i produkciju debitantskog albuma. Drugo mjesto osvojili su Tyger Lamb iz Grada Zagreba, trećeplasirani je band Wolfram iz Novog Sada.

Iz zagrebačkog benda Tyger Lamb priznaju da su se prijavili u posljednjem trenutku te da zbog jake konkurencije nisu mislili da će proći u finale: “Došli smo prezentirati svoj rad i šokirali smo se prolaskom u finale, a kamoli osvajanjem drugog mjesta. Demofest je odlična prilika koju smo iskoristili da se predstavimo široj publici i svakako najbolji mogući početak za svaki bend, a ujedno smo se dobro proveli u ugodnom društvu domaćina i ostalih posjetitelja.“

Emotivno najsnažniji trenutak dogodio se na Basstion bini, kada su na nju stupili bendovi ZAA i M.O.R.T. i zajedno izveli pjesmu ‘Ne odustajem’, novu himnu Demofesta. Dvije grupe koje su najbolji primjeri Demofestove glazbene čarolije i utjecaja ovog festivala na domaću glazbenu scenu, upravo su pobjedama na Demofestu izašle iz anonimnosti, postale nove regionalne zvijezde i došle do točke da publika zajedno s njima pjeva svaki stih hitova.

Ove godine bilo je 50 natjecateljskih bendova, a čak 12 bendova dolazi iz Hrvatske pa su se tako, uz drugoplasirani Tyger Lamb, na glavnoj bini ovogodišnjeg Demofesta natjecali: Bad Mashrooms, Disco Occulto, Harvo Jay, Ischariotzcky, Neće to na dobro, Pale Origins, Slow Motion Suicide i Detroit Groove Gang. Bendovi koji su svirali na Beton bini su: MamurlooK, Polarity of Life i Kraya.

Pored natjecateljskog dijela za demo bendove posjetitelji su mogli uživati i u koncertima poznatih domaćih i stranih izvođača poput Dubioze Kolektiv, Ede Maajke, Lačnog Franza, Freemasonsa, Rudimentala, Markyja Ramonea i mnogih drugih, a koji imaju poseban značaj na mlade sudionike festivala. Upravo je Dubioza kolektiv mladim bendovima pružila najbolji mogući primjer istinski kompletnog nastupa.

Komentiraj