Prijetnje kao što su migracije i terorizam transnacionalne su i suočavanje s njima moguće je samo ukoliko države surađuju, rekao je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u subotu po završetku 12. Dubrovnik Foruma koji je ove godine održan pod nazivom Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi.

Svi mi dijelimo zajedničke zabrinutosti, ponajprije kada govorimo o migracijama i terorizmu, rekao je Božinović u kratkoj izjavi novinarima.

“Sve te prijetnje, danas je to evidentno, su transnacionalne, što znači da se suočavanje s njima može efikasno izvesti samo ukoliko države surađuju”, rekao je ministar koji je bio sudionik okruglog stola na temu “Mir, sigurnost i stabilnost” u okviru Dubrovnik Foruma.

Božinović je izrazio zadovoljstvo razinom gostiju i sudionika panela o sigurnosti.

Došli su vrlo uvaženi gosti iz Sjedinjenih Država, iz europskih zemalja, Ruske Federacije, Izraela.

Postoje određene razlike u pristupu, ali svi su suglasni glede potrebe za većom suradnjom na tim područjima, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da se to ponajprije čini razmjenom informacija, a organizacije kao što su Europska unija i NATO to mogu odraditi na jednoj višoj operativnoj razini.

Kao i drugi hrvatski sudionici Foruma i ministar unutarnjih poslova komentirao je arbitražnu presudu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

“Pozvali smo na to da nema nikakvih jednostranih akcija koje bi zadirale u postojeći režim”,  rekao je.

Podsjetio je da će na sastanku 12. srpnja u Ljubljani premijeri dviju zemalja Andrej Plenković i Miro Cerarr razgovarati o bilateralnim pitanjima.

Sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te interkulturalni dijalog, obrazovanje i mladi bile su teme 12. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum održane u subotu pod nazivom “Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi”.

Težište rasprava na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu, koji su otvorili premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, bilo je Jadransko-mediteransko područje koje je zemljopisno dodirna točka, a ujedno i raskrižje Bliskog Istoka, sjeverne Afrike i Europe.

Sudionici su sudjelovali u tri panela, od kojih se prvi bavio zajedničkim izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju te susjednim područjima izloženima izazovima migracije, ratovima i sukobima,  radikalizacije, terorizma te ekstremizma.

Drugi panel pod nazivom “Gospodarstvo, međupovezivost i okoliš: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju”, raspravljao je o gospodarskim projektima, napose o tome kako iskoristiti mogućnosti za nove pomorske i zračne veze koje mogu potaknuti trgovinu i turizam te poboljšati komunikacije među narodima.

“Ulaganje u mlade ulaganje je u sigurnost”, bio je moto trećeg panela pod nazivom “Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladež”, kojim je moderirala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Dubrovačka vanjskopolitička konferencija počela je kao Croatia summit, a 2013. godine promijenila je naziv u Croatia Forum. Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum.

Prvi skup održan je pod nazivom “Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju” u doba kad je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU.

Idućih godina teme su bile sigurnosna pitanja, proces euroatlantskih integracija, globalni izazovi regije, ulaganja i razvoj, energetska sigurnost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU-a forum se fokusirao na proces europske integracije zapadnog Balkana.

Godine 2016. jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more pod nazivom “Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga”, predstavili su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda koji će početkom srpnja biti domaćin toj inicijativi u Varšavi gdje će, kako je najavljeno, važan govor održati i američki predsjednik Donald Trump.

Panelisti na ovogodišnjem skupu bili su ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja regija ili njihovi zamjenici, znanstvenici iz političkih i mirovnih centara, a među ostalima i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Goran Svilanović te predstavnici Europske komisije i OECD-a.

Ovogodišnji Dubrovnik Forum održan je dan nakon završnih sastanaka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji promiče suradnju u toj regiji. Oba su ta politička oruma odaslala snažne poruke o potrebi uključenja svih država u Europsku uniju, onih koje su već stekle status kandidata, kao i onih koje tome teže, jer je članstvo jamstvo održavanja dugotrajnog mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Komentiraj