Primirje je stupilo na snagu u Jemenu u utorak u vrijeme početka mirovnih pregovora između sukobljenih strana, koji se održavaju pod okriljem Ujedinjenih naroda u Švicarskoj, u novom pokušaju okončanja mjeseci sukoba u kojima je ubijeno najmanje 6000 ljudi, rekao je glasnogovornik UN-a.

 Sukobi su bjesnili diljem Jemena uoči primirja koje je stupilo na snagu u 12 sati po lokalnom vremenu. Stanovnici u sjevernom dijelu zemlje izjavili su da je 15 civila ubijeno u zračnim napadima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

 Koalicija je priopćila da su njezine snage zauzele glavni otok u Crvenom moru u utorak te da je time preuzeta kontrola nad tjesnacom Bab al-Mandebom.
 Vojni zapovjednici su izjavili da se primirje većinom poštuje, iako je saudijska državna televizija izvijestila da su pobunjeni jemenski Huti, povezani s Iranom, dvadesetak puta prekršili primirje u prvom satu nakon što je stupio na snagu.
 “Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Ismail Ould Cheikh Ahmed objavio je danas početak prekida neprijateljstava u Jemenu, što smatra početnim korakom prema izgradnji trajnog mira u zemlji”, rekao je glasnogovornik UN-a Ahmad Fawzi na brifingu za novinare u Ženevi.
 On je kazao u priopćenju objavljenom u Ženevi da su u tijeku jemenski mirovni pregovori i pozvao je strane da osiguraju potpuno poštivanje primirja. Prijašnji krug neizravnih pregovora u Ženevi u lipnju završio je bez postizanja sporazuma, a strane su se međusobno optuživale za neuspjeh.
 Glavna zadaća pregovora bit će postizanje dogovora o tome kako provesti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva Hute da napuste prijestolnicu Sanu i druge gradove koje su zauzeli krajem 2014. i početkom 2015.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.