Jubilarni 40. festival Osorske glazbene večeri, posvećen njihovom utemeljitelju i doživotnom umjetničkom ravnatelju Danielu Marušiću, završen je u nedjelju navečer izvedbom barokne opere “Didona i Enej” i još dvjema djelima u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru na otoku Cresu, uz nazočnost ministra kulture Berislava Šipuša.

  • U izvedbi opere “Didona i Enej” Henryja Purcella sudjelovali su sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Diana Haller i bariton Krešimir Stražanac, te vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.

 

Uz operu, izvedene su i Sonata za violinu i continuo u g-molu “Didone abbandonata” Giuseppea Tartinija te “Amorosi concetti” Tomasa Cecchinija.

Na programu ovogodišnjeg festivala u Osoru, koji je otvoren 19. srpnja, izvedeno je 14 koncerata vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika. Nastupali su bariton Leon Košavić, Cantus Ansambl, čembalist Pavao Mašić, pijanist Danijel Detoni, Hrvatski gudački kvartet, Kvartet Papandopulo i Zagrebački gitaristički kvartet te Zagrebački solisti, Ansambl za ranu glazbu L’Arpeggiate, Monika Leskovar, Giovanni Sollima, Boris Brovtsyn, Giuseppe Andalor, Aleksandar Milošev i Giovanni Guzzo. Praizvedena su djela Ante Knešaureka, Ivana Josipa Skendera, Antonija Babića i Ivane Kiš.

Osorske glazbene večeri se razlikuju od drugih ljetnih festivala po tematskim programima i inzistiranjem na narudžbama i izvođenjem nove glazbe. Festival je utemeljen s ciljem predstavljanja i poticanja hrvatskog glazbenog stvaralaštva, što je rezultiralo brojnim djelima iz pronađene baštine, rjeđe izvođenima ili najčešće, djelima skladanim

upravo za Osorske glazbene večeri te praizvedenim na festivalu.

Izvođena su djela skladatelja Borisa Papandopula, Stjepana Šuleka, Jakova Gotovca, Krste Odaka, Stanka Horvata, Luke Sorkočevića, Francesca Sponge Uspera, Marka Ruždjaka, Anđelka Klobučara, Ivana i Željka Brkanovića, Berislava Šipuša, Frana Paraća, Davorina Kempfa, Pavla Dešpalja, Igora Kuljerića, Bruna Bjelinskog, Blagoja Berse, Dore

Pejačević te mnogih drugih.

O nekoliko skladatelja održani su simpoziji, objavljeno je nekoliko zbornika, notnih i diskografskih izdanja, a pojedini su koncerti trajno snimljeni na audio i video

zapisima HRT-a.

Komentiraj

FOTO:FAH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.