Planinarska kuća Visočica na Južnom Velebitu ponovno je u subotu otvorila vrata nakon rekonstrukcije objekta, na kojem su od 2013. godine radili članovi Planinarskog društva Željezničar iz Gospića.

U Planinarskoj kući Visočica je dvadeset postelja i prostor za boravak planinara i izletnika, a svoju bazu na Južnom Velebitu tima je dobila i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Planinarsku kuću otvorili su predsjednik Planinarskog društva Željezničar Tomislav Rukavina i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić, pred mnoštvom planinara koji su osobno obnavljali objekt te pribavili i dopremi potrebni građevinski materijal.

Na otvorenju kuće bili su i predstavnici Parka prirode “Velebit”, Turističke zajednice Ličko senjske županije, Hrvatskog planinarskog saveza, HGSS-a kao i pripadnici specijalnih postrojbi iz Domoivinskog rata “Alfe” i “Ajkule”, koji su tu boravili za vrijeme rata, vezali se emotivno za Južni Velebit i pomagali u obnovi planinarske kuće.

Krmpotić je najavio i obnovu obližnjeg Gojtanovog doma, koji je sada u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, rekavši kako za obnovu postoji idejno rješenje ali ne i građevinska dozvola.

Povijest planinarenja bilježi prvi organizirani uspon na Visočicu 1898. godine. Tamo je bio sagrađen planinarski dom koji je 1941. zapaljen pa ponovno obnovljen 1961. godine. Dom je ponovno spaljen u Domovinskom ratu i još čeka obnovu ali je u međuvremenu Visočica dobila planinarsku kuću, koja je sada jedini objekt na potezu između Baških Oštarija i Paklenice.

Komentiraj