Divovski plamenovi, izvan svake kontrole, dvostruko su veći blizu Fort McMurrayja u Kanadi, gdje, sa završetkom operacija evakuacije, zabrinutost raste oko naftne aktivnosti i njezinih ekonomskih posljedica.

Požar koji se udvostručio u subotu i nastavio se širiti zahvatio je više od 200.000 hektara oko ponoći, objavila je agencija za upravljanje hitnim stanjima Alberte u najnovijem izvješću.

“Okolnosti povezane s vatrom i dalje su ekstremne”, dodala je ona, zbog termometra koji je tijekom dana pokazivao gotovo 30 stupnjeva, vjetra jačine 40 kilometara na sat i niskog raslinja suhog zbog dva mjeseca suše.

Više od 1400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različitih požara u pokrajini. Sedam je bilo totalno izvan kontrole, posebice u i oko Fort McMurrayja, naftnog središta kanadskog zapada.

Jedina “dobra vijest” jest da se vatrena fronta “nastavlja udaljavati” od Fort McMurrayja i postrojenja za naftnu proizvodnju prema sjeveroistoku, ocijenio je Chad Morrisson, ne predstavljajući prijetnju za stanovništvo ali uzrokujući veliku štetu za ekosustav.

Hladniji i vlažniji zrak sljedećih dana mogao bi pridonijeti zaustavljanju ili smirivanju vatre. No, “trebaju nam obilne kiše, pljusak nije dovoljan”, dodao je on.

“Stanje ostaje nepredvidljivo i opasno a radi se o ogromnom i opasnom požaru izvan kontrole”, rekao je ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.

Premijerka Alberte predvidjela je da svi stradali opkoljeni vatrom na nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Fort McMurrayja moraju biti evakuirani iz zone do kraja tjedna.

Smještene u bazama naftnih kompanija gdje su se sklonile kad je sjeverna cesta bila jedini mogući izlaz, većina izbjeglih osoba uspjela je krenuti osiguranom putanjom duž autoceste 63 kako bi prošla Fort McMurrayjem konvojima od po 25 automobila.

U vozilima su dospjeli do Edmontona, glavnog grada Alberte, udaljena 400 kilometara.

Malo manje od polovice od tih 25.000 stradalih evakuirano je zračnim mostom avionima zrakoplovnih kompanija, velikim nosačima oružanih snaga ali i letjelicama lokalnih zračnih kompanija.

Komentiraj